Novice

Dopinški grehi klestijo seznam udeležencev OI v Riu

23. november 2015 Rio 2016 Dopinški grehi klestijo seznam udeležencev poletnih olimpijskih iger, ki bodo čez približno deset mesecev v Rio de Janeiru.

Po ruskih atletih so za nov dopinški škandal poskrbeli bolgarski dvigalci uteži, ki bodo zaradi sistematičnih kršitev protidopinških pravil ostali brez nastopov na olimpijskih igrah.


Kar enajst bolgarskih dvigalcev uteži je letos goljufalo oziroma je bilo pozitivnih na v športu prepovedane snovi, zato se je Mednarodna zveza za dviganje uteži, ki se je sestala v Houstonu pred začetkom svetovnega prvenstva, odločila za skrajen ukrep ter bolgarski reprezentanci v dviganju uteži prepovedala sodelovanje na olimpijskih igrah.
"Bolgarija ni upravičena do udeležbe na prihajajočih olimpijskih igrah," je sporočila zveza. Bolgarski dvigalci uteži so se zaradi pozitivnih testov na steroide pred tem že odpovedali sodelovanje na evropskem prvenstvu.


Bolgarija je brez olimpijskih nastopov v dviganju uteži ostala že leta 2008 na igrah v Pekingu. Takrat je bila celotna enajstčlanska olimpijska reprezentanca pozitivna na dopinškem testu.
Za nesojene udeležence iger, v ekipi je bilo osem tekmovalcev in tri tekmovalke, je bil usoden test, s katerim so razkrili uporabo anaboličnega steroida metandienona.


V zgodovini so imeli Bolgari, sicer tradicionalno ena najmočnejših držav v tem športu, že težave z dopingiranimi dvigalci uteži, zaradi česar so nekaterim tudi prepovedali nastope na OI. Kaznovana je bila tudi Romunija, ki bo na igrah v Riu tekmovala z enim tekmovalcev manj zaradi kršitev dopinških pravil v kvalifikacijah za Rio.