Novice

Dr. Janez Kocijančič in Tjaša Andree Prosenc in pozdravila izvolitev Bacha

11. september 2013 Mednarodne zadeve Dr. Janez Kocijančič in pravnica Tjaša Andree Prosenc, članica izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), sta pozdravila izvolitev Nemca Thomasa Bacha za predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja.

"Zelo sem vesela in ponosna, ker mu je uspelo. Vodenje Moka je ostalo v Evropi in v športu. Ostali kandidati razen Sergeja Bubke niso bili uspešni športniki, so vse drugo, denimo bankirji ali diplomati. Bach pa je vse svoje življenje posvetil športu in je zelo uspešen v športni arbitraži," je menila Andree Prosenčeva.


Je članica predsedstva Mednarodnega arbitražnega razsodišča za šport (Cas), kjer je doslej deloval tudi Bach. "Skupaj že 19 let sodelujeva v predsedstvu Cas. Je zelo korekten kolega in je bil doslej tudi uspešen podpredsednik Moka. Gotovo je bil v tem trenutku najboljša izbira. Ta izvolitev prinaša red, strogo disciplino in dosledno spoštovanje etike. Prinaša boj proti dopingu in vsem oblikam goljufanja v športu, tudi na ravni športnih stav. Mislim, da je zelo podoben Jacquesu Roggeju, dosedanjem predsedniku Moka. Osebno skromen človek, ki je vse življenje garal in delal. Ne gre za nekoga, ki bi na športu neprimeren način vodil to nevladno športno organizacijo," je Bacha opisala Andree Prosenčeva.


"Bacha izjemno cenim, je bil vrhunski športnik in je izvrsten pravnik. Dolga leta je prisoten v mednarodnem olimpijskem gibanju, zlasti pomembno pa je, da je bil dolgo v Casu. Upam, da bo v Mok prinesel nov veter in nove ideje. Olimpijsko gibanje je zelo uspešno in univerzalno, ima več članic, kot Združeni narodi. Toda organi, ki ga vodijo, so zelo okosteneli. Mok je edina velika mednarodna organizacija, ki se voli znotraj same sebe in je tako zelo zaprta. To zahteva tehten premislek," je ocenil dr. Kocijančič.


Dr. Kocijančič je kot največje izzive olimpijskega gibanja v naslednjem obdobju navedel: "Najti bo potrebno odgovor, komu se podreja, interesu denarja ali športa. Slednji bi moral prevladati. Rogge se je zelo posvetil boju proti dopingu, sedaj pa v enaki ali še večji meri šport ogrožajo prepovedane športne stave in pa zlasti krojenje izidov tekem. To terja mednarodno ureditev, saj sedaj ni nobene resne mednarodne konvencije o tem vprašanju ali organizacije, ki se bi proti temu borila. Predsednika Moka tako čaka cela vrsta nalog. Upam, da bo nadaljeval z zimskimi svetovnimi igrami mladih in olimpijskim festivalom evropske mladine. To je mogoče celo nadgrajevati. Finančna podpora je, sodobni računalniški sistemi omogočajo izvedbo vse bolj zapletenih in širokih tekmovanj. Upam, da bo Mok znal izkoristiti vse možnosti, ki jih ponujajo sodobne tehnologije."