Novice

Dr. Kocijančič postal podpredsednik EOC-ja

22. november 2013 Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zveze, dr. Janez Kocijančič, je v Rimu na redni skupščini EOC-ja postal podpredsednik tega pomembnega združenja.

EOC predstavlja združenje evropskih olimpijskih komitejev. Na redni skupščini, ki je bila tokrat tudi volilna, je dr. Kocijančič postal podpredsednik in dobil še eno pomembno priznanje za svojo dologoletno in kakovostno delo na področju športa in olimpizma.

 

Gre za izjemno pomembno funkcijo v svetovnem športu, predvsem v luči nadaljnega razvoja evropskega olimpijskega gibanja in prihodnosti olimpizma v Evropi. Verjamemo, da bo s svojim znanje in poznavanjem športa tudi v vodstvu EOC-ja prispeval pomemben delež pri razvoju športa na stari celini.

 

"To je bržkone eden najbolj uglednih položajev, na katerega je bil izvoljen slovenski športni funkcionar, hkrati pa prinaša veliko odgovornost. Potrudil se bom po svojih najboljših močeh in delal v dobro evropskega in slovenskega športa," so bile prve besede dr. Kocijančiča po izvolitvi na mesto podpredsednika EOC, nato pa je dodal: "Občutki so dobri. To je neke vrste priznanje za moje preteklo delo, a tudi priznanje ugleda, ki ga ima slovenski šport v Evropi."

 

Predsednik EOC-ja bo tudi v naslednjih štirih letih Irec Patrick Hickey. Dr. Kocijančič, ki je tudi podpredsednik Mednarodne smučarske zveze, je od leta 2009 tudi član izvršnega odbora EOC.

 

V italijanski prestolnici so na današnji letni, ki je bila tudi volilna skupščina, izbrali nova telesa EOC, hkrati pa poslušali izčrpna poročila glede organizacij zimskih olimpijskih iger v Sočiju leta 2014, poletnih olimpijskih iger v Rio de Janeiru leta 2016 ter poletnih olimpijskih iger mladih prihodnje leto v kitajskem Nanjingu, hkrati pa sta se predstavila tudi Pjeongčang in Tokio. Južnokorejsko mesto bo priredilo zimske olimpijske igre leta 2018, japonska prestolnica pa poletne olimpijske igre leta 2020.


V soboto bo v Rimu na sporedu ena od osrednjih točk skupščine EOC: priprava azerbajdžanskega Bakuja za organizacijo prvih evropskih olimpijskih iger v zgodovini, ki bodo leta 2015 potekale po vzoru olimpijskih iger. Pri tem kaže omeniti, da Evropa - za razliko od drugih kontinentov - doslej ni imela celinskega športnega tekmovanja različnih športnih panog za člane.