Novice

Dr. Kocijančič zadnjič vodil sejo IO pred volilno skupščino OKS

25. november 2014 Dr. Janez Kocijančič, ki je vodil Olimpijski komite Slovenije od njegove ustanovitve leta 1991, je zadnjič vodil sejo izvršnega odbora pred volilno skupščino OKS.

Uvodoma so čestitali članici IO Tjaši Andree Prosenc, ki je bila sredi novembra spet izvoljena v predsedstvo Mednarodnega arbitražnega razsodišča za šport (ICAS).


Prav Tjaša Andree Prosenc se je ob zaključku s priložnostnim darilom zahvalila Kocijančiču. "Hvala ti za vse, za lepo, prijateljsko in korektno vodenje OKS v skladu s tvojim znanjem in sposobnostmi, modrostjo in vizionarstvom," je dejala Prosenčeva, ki je bila tako kot edini individualni ustanovitelj OKS Miroslav Cerar in Dušan Prezelj v IO OKS v vseh mandatih doslej.

 

"Volilni postopek mora biti demokratičen, vendar pa tudi enostaven in učinkovit. Ni dobro, če je pri vodenju veliko konfliktov. Temeljni princip mora biti učinkovito delovanje krovne slovenske športne organizacije, to je moje priporočilo novemu vodstvu. Sam se poslavljam z izjemnimi spomini na vsa ta leta. Ob prijetnih je bilo potrebno reševati tudi številne manj prijetne zadeve, zato se zahvaljujem tudi vsem sodelavkam in sodelavcem, ki so pomagali voditi slovenski šport," je zaključil dr. Kocijančič.

 

Na seji IO so namesto zaradi primera Vanessa Mae suspendiranega Vlada Makuca v strokovni svet imenovali Blaža Lešnika. Sprejeli so protidopinški pravilnik OKS, ki bo začel veljati v začetku prihodnjega leta. Dr. Kocijančič je opozoril predstavnike zvez, da je pravilnik usklajen s pravili Svetovne protidopinške organizacije. Predstavili so tudi nov pravilnik za registracijo vrhunskih športnikov v državi, ki ga bodo uporabljali prihodnje leto.

 

Govorili so tudi o pripravah na decembrsko volilno skupščino, na kateri bodo izbirali tudi podpredsednike, člane IO, nadzornega odbora ter disciplinske komisije OKS. Tik pred tem bodo opravili tudi dnevni red redne skupščine, na kateri bodo med drugim potrjevali finančne načrte in delo v letošnjem ter prihodnjem letu. OKS po besedah generalnega sekretarja dr. Toneta Jagodica za leto 2015 načrtuje. Potrdili so uvedbo novega priznanja; na skupščini bodo za častnega predsednika predlagali dr. Kocijančiča.

 

Predsednik volilne komisije OKS Aleš Remih je podal poročilo o dosedanjih volilnih opravilih. Poleg treh kandidatov za predsednika je pet kandidatov za prvega podpredsednika, šest za drugega podpredsednika, za člane IO je 53 kandidatov, 10 za člane nadzornega odbora, 9 pa za disciplinsko komisijo.

 

V uvodu v sejo sta bili podpisani tudi dve partnerski pogodbi s podjetjema Petre d.o.o. in Eurocom d.o.o., ki v olimpijsko družino vstopata, kot bronasta partnerja Olimpijskega komiteja Slovenije.