Novice

Dragoceni olimpijski spomini so znova v dobrem stanju

16. julij 2015 Mednarodne zadeve Arhivi Mednarodnega olimpijskega komiteja v Lozani skrivajo več kot stoletje dolgo zgodovino, med drugim najbolj znane in tudi nenavadne dogodke z olimpijskih iger.

Mok tam hrani fotografije s prvih OI moderne dobe iz leta 1896. Številnim olimpijskim spominom grozi razpad, zato Mok pospešeno obnavlja posnetke in dokumente, velik del je že varen.


Zob časa je dodobra načel številne olimpijske spomine, propad je pred sedmimi leti grozil okrog 33.000 uram videoposnetkov, 500.000 slikam in 2000 dokumentom. Zato so v Moku morali ukrepati. Po sedmih letih in vloženih 30 milijonih evrov je skupina strokovnjakov iz celega sveta rešila velik del dragocenega avdiovizualnega arhiva v Lozani.
"Nujno smo morali ohraniti to zapuščino," je uvodoma povedal Philippe Laurens, vodja projekta. Tega so začeli leta 2007 še pod vodstvom predsednika Moka Jacquesa Roggeja.

 

Fotografije so zbledele, videoposnetke je razjedala vlaga. Skupina strokovnjakov se je takoj lotila dela, za katerega je potrebovala 100.000 ur dela, vmes pa odkrila nekatere posnetke, za katere so verjeli, da ne obstajajo več.


Našli so fotografijo Eifflovega stolpa z OI leta 1900 v Parizu ter posnetek grškega atleta Spiridona Louisa med zmagoslavnim krogom po maratonski zmagi leta 1896 v Atenah. Rešili so tudi avdio posnetek začetnika modernih OI Pierra de Coubertina.
"Vsak dan smo obdelali med 40 in 125 fotografij ter 15 in 20 ur posnetkov," dodaja Laurens.


Strokovnjaki so se bali, da je poplava iz leta 2012, ko je zalilo klet prostorov Moka in s tem arhive, uničila dragocene olimpijske spomine. Strahu za to ni več, se je pa Mok odločil, da bo material na voljo raziskovalcem in novinarjem, ki pokrivajo največji športni dogodek.
Za prihodnje olimpijske igre, te bodo leta 2016 v Riu de Janieru, ocenjujejo, da bodo arhive obogatili s 3500 urami videoposnetkov in s 40.000 fotografijami.