Novice

Dvanajstletna norveška princesa prižgala olimpijski ogenj

13. februar 2016 Lillehammer 2016 V norveškem Lillehammerju so se z otvoritveno slovesnostjo v izteku skakalnice Lysgardsbakkene začele druge zimske mladinske olimpijske igre.

Kljub temu, da gre za mladinsko tekmovanje, je bila slovesnost ob začetku iger povsem prava, navdihujoča in zelo olimpijska, z dvigom olimpijske zastave, olimpijsko prisego in prižigom olimpijskega ognja.


Do 21. februarja se bo več kot 1100 mladih športnikov iz 71 držav, v starosti od 15 do 18 let, merilo za kolajne, tekmovalo in se ob tem tudi družilo, nabiralo izkušnje, učilo in uživalo. Razprodana arena skakalnega stadiona, prizorišče slovesnosti ob začetku mladinskih olimpijskih iger v zimskih športih, je bila več kot dober pokazatelj, da so Norvežani pripravo še tretjih olimpijskih iger na njihovih tleh vzeli zelo resno. Prve zimske olimpijske igre na Norveškem so bile leta 1952 v Oslu, druge je pred natanko 22 leti gostil prav Lillehammer, ki mu je pripadla čast gostiti mladinsko inačico iger ter tako ohraniti živ spomin in še naprej negovati olimpijski duh.


Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, tudi sam nekoč uspešen olimpijec v sabljanju, je nagovoril navzoče, igre pa je uradno odprl 78-letni norveški kralj Harald. Članici norveške kraljeve družine je pripadla še ena enako pomembna, če ne še pomembnejša vloga. Komaj dvanajstletna princesa Ingrid Alexandra je z gorečo baklo, ki ji jo je predala norveška šampionka v smučarskem teku Marit Bjoergen, prižgala olimpijski ogenj. Po tem je nebo nad Lillehammerjem razsvetlil skoraj desetminutni čudovit in spektakularen ognjemet, kar je bila pika na i spektaklu ob odprtju, v katerem so glavno vlogo imeli mladi prostovoljci.


Isto prizorišče je gostilo slovesnost od odprtju zimskih olimpijskih iger leta 1994. Takrat je olimpijski ogenj, pred natanko 22 leti, prižgal zdaj 42-letni norveški prestolonaslednik Haakon, oče princese Ingrid Alexandre, kralj Harald pa je igre uradno odprl.
Na drugi izvedbi zimskih mladinskih olimpijskih iger bo nastopilo vsega skupaj 19 obetavnih slovenskih športnikov in športnic. Prva slovenska favoritinja za kolajne je smučarska skakalka Ema Klinec, ki ji je pripadla posebna čast nositi slovensko zastavo na slovesnosti ob odprtju. Komaj 17-letna tekmovalka iz Poljanske doline je januarja letos kar trikrat stala na odru za zmagovalke v svetovnem pokalu. Danes bo na tekmovališčih že možno spremljati osem slovenskih nastopov v alpskem smučanju in smučarskem teku.