Novice

Ema Klinec: Res je lepo pogledati na rezultatsko lestvico, ko je Slovenija na vrhu

19. februar 2016 Lillehammer 2016 Ema Klinec, Bor Pavlovčič in Vid Vrhovnik so na drugih zimskih mladinskih olimpijskih igrah v Lillehammerju osvojili zlato kolajno na mešani ekipni preizkušnji v smučarskih skokih.

Bron je v slalomu alpskih smučark na poligonu v Hafjellu za popoln slovenski sedmi tekmovalni dan osvojila Meta Hrovat.

Slovenska skakalna ekipa je slavila prepričljivo zmago z izkupičkom 709,5 točke, druga je bila Nemčija (675,5 točke), tretja pa Avstrija (666,7 točke). Slovenci so na manjši napravi arene Lysgardsbakkene vodili že po prvi seriji. Gre za tretjo slovensko zlato kolajno na Norveškem ter prvo ekipno zlato na zimskih mladinskih olimpijskih igrah.


Ema Klinec in Bor Pavlovčič sta pometla s konkurenco že v obeh torkovih posamičnih preizkušnjah smučarskih skakalk in smučarskih skakalcev za prepričljivo slovensko zmagoslavje in dvakratno slovensko zlato. Vid Vrhovnik pa je bil peti v torkovi preizkušnji nordijskih kombinatorcev.


Slovenci so bili tako glavni favoriti mešane ekipne skakalne preizkušnje, na kateri so iz vsake od enajstih sodelujočih ekip na startu skakali po trije tekmovalci, skakalka, kombinatorec in skakalec, v dveh tekmovalnih serijah. Obetavni slovenski skakalci so v Lillehammerju znova potrdili, da se v smučarskih skokih za uspešen slovenski podmladek nikakor ni treba bati.
"Po posamični tekmi sem vedela, da imamo dobre možnosti za takšne uvrstitve, ki jih tukaj dosegamo. Jutri je še ena tekma, tako kot je Vid že nekajkrat danes povedal, nismo še vsega pokazali. Vsak se je moral skoncentrirati na svojo nalogo, vsak je prispeval svoj delež k tej zmagi. Sem bila kar zadovoljna po prvem skoku, malce sem bila sicer še zgodnja, v drugo sem hotela malo preveč pa mi ni ravno uspel skok. Ni kaj. Na koncu nam je uspelo, zmagali smo še vedno z veliko prednostjo, so pa še rezerve, je kar prav, da so," je dejala 17-letna skakalka iz Poljan nad Škofjo Loko.
"Vidi se, da imamo Slovenci zdaj res super pogoje, to se kaže od skakalcev, skakalk, zdaj še kombinatorci prihajajo, res je lepo pogledati na rezultatsko lestvico, ko je Slovenija na vrhu," je še dejala obetavna skakalka, s še drugim zlatom okrog vratu ter drugo plišasto maskoto, risom Sjogg (Sneg), ki jo dobijo ob uvrstitvi na stopničke.


Zadovoljen je bil tudi 16-letni Vrhovnik: "Naredil sem veliko boljše skoke kot na posamični preizkušnji v kombinaciji, tudi moja sotekmovalca Ema in Bor sta naredila dosti solidne skoke, da smo lahko zmagali. Nekaj neverjetnega je vse skupaj, lepo, da nas na teh igrah tako pripravljajo za takrat, ko bomo šli, upam da, na prave olimpijske igre in bomo že tam navajeni tega protokola in bo vse skupaj šlo tako naprej."


Tako kot Ema Klinec je drugo zlato pobral tudi 17-letni Pavlovčič: "Ema in Vid sta res opravila dobro delo, jaz sem moral skočiti le solidno, kar sem tudi naredil in sem potrdil zmago. Vesel sem še ene medalje. Želel sem narediti dober skok, tudi za trening za petkovo tekmo, a mi to ni najbolj uspelo, soliden skok pa je bil vseeno. Za ekipno tekmo sem bil skoraj prepričan, da bomo osvojili zlato kolajno, za posamično pa sem moral pokazati dobre skoke. Res super. Lani poleti sem bil prepričan, da ne bom šel na Norveško, potem je Domen (op. STA, Prevc) bil tako dober, da je ostal v svetovnem pokalu in dal priložnost meni, za to sem toliko bolj vesel."


Alpska smučarka Hrovatova je bron osvojila v slalomu. Zmagala je Švicarka Aline Danioth, druga je bila Kanadčanka Ali Nullmeyer (+1,59), Hrovatova pa je na tretjem mestu zaostala 2,65 sekunde. Po dveh odstopih v superveleslalomu in alpski kombinaciji je v veleslalomu osvojila četrto mesto. V slalomu pa je nato le prišla do svoje prve kolajne na velikih tekmovanjih.


Slovenija ima v Lillehammerju že pet kolajn. Za prvo, bron, je v nedeljo poskrbel deskar na snegu Tit Štante v snežnem žlebu. Vključno s sedmimi kolajnami iz Innsbrucka ima Slovenija z za zdaj petimi norveškimi kolajnami tako skupno že dvanajst medalj, od tega štiri zlate, z obeh dosedanjih izvedb zimskih mladinskih olimpijskih iger.


V smučarskih tekih, na stadionu Birkebeineren je bila preizkušnja v sprintu v prosti tehniki, je Anja Mandeljc osvojila šesto mesto na pet kilometrski razdalji, Nina Klemenčič je bila 33., Luka Markun in Vili Črv pa sta v preizkušnji na deset kilometrov osvojila 16. oziroma 30. mesto.