Novice

Evropske igre priložnost za nove športe - sambo

11. junij 2015 Baku 2015 Značilnost evropskih iger po svojem ustroju je tudi ta, da bodo posamezne države gostiteljice ob tradicionalnih športih v program iger lahko vključile tudi regionalno razvite športe.

Eden takšnih na letošnjih igrah je tudi manj znani sambo in tudi Slovenija bo imela s Tadejem Ćutukom v tem športu svojega predstavnika.
"Šport je zelo podoben judu. Gre za nekakšna stara pravila. Več je poudarka na metih, še vedno je dovoljeno tudi prijemanje za noge. Zaradi teh pravil je to morda celo nekakšna mešanice juda in rokoborbe. Tukaj so tudi vzvodi na noge, ki jih v judu sicer ne poznamo," o športu, ki izvira iz Rusije, pravi Ćutuk.


Borba kot v judu traja pet minut, sistem tekmovanja je turnirski, tekmovalci pa nastopajo na borišču za rokoborce, pa tudi točkovanje je podobno kot v judu, le da namesto japonskih imen veljajo le točke. "Za razliko od juda sta tukaj potrebna dva popolna meta, ki prineseta osem točk in takrat je borbe predčasno konec. To je možno doseči tudi z vzvodom in ko nasprotnik dvoboj preda, je prav tako konec boja," še pravi Ćutuk.

Od juda se razlikuje tudi oprema, predvsem spodnji del, kjer so hlače kratke: "Spodnjega dela kimone pač ni".


V Sloveniji šport trenirajo le v klubih v Mariboru in Ljutomeru. Tadej Ćutuk, nekoč judoist, se je v samboju znašel bolj po naključju, saj je v Novem mestu treniral judo, s sambojem pa se je srečal, ko je začel študirati v Mariboru. "Zadeva je precej nerazvita. Državnega prvenstva se udeležujejo tudi judoisti in rokoborci," še pravi 26-letni študent pravne fakultete, ki pa je na lanskem svetovnem prvenstvu v predmestju Tokia že osvojil sedmo mesto.


O ciljih v Bakuju pa: "Veliko bo odvisno o žreba. Če bo ta dober, je možna tudi kakšna višja uvrstitev, morda celo polfinale."