Novice

Evropske igre priložnost za uveljavitev streetballa

11. junij 2015 Baku 2015 Evropske igre bodo priložnost za uveljavitev ponudile tudi košarki 3 x 3 oziroma streetballu.

Slovenske barve bodo branili kranjski košarkarji Uroš Troppan, Dario Krejić, Jure Eržen in Boris Jeršin, dve leti zapored že državni prvaki. V primerjavi z dvoransko košarko streetball ponuja še bolj dinamično igro pod enim košem.


Mednarodna košarkarska zveza je v športu, ki izvira iz ulične košarke, poenotila pravila. Ekipi igrata 10 minut, tekma pa se predčasno konča, če katera prej doseže 21 točk, seveda pa mora biti med ekipama najmanj dve točki razlike, sicer se igra podaljšek. Napad je omejen na 12 sekund.


Omejeno je tudi število prekrškov in po izpolnjenem bonusu tekmecu pripadata dva prosta meta, če pa katera od ekip naredi več kot devet prekrškov, tekmecu ob dveh prostih metih pripada tudi žoga. "Kontakta je seveda nekaj več in sodniki v primerjavi z dvoransko košarko dopuščajo več igre na moč," k temu dodaja Uroš Troppan.


Troppan, ki tako kot njegovi soigralci izvira iz klasične šole košarke pri kranjskem Triglavu, pravi, da sta športa kljub sorodnosti zelo različna. "Drugače je že to, da igramo z žensko žogo, ki je nekaj manjša. Sicer pa je glavna razlika ta, da ni tistih nekaj sekund oddiha ob prehodu iz obrambe v napad in obratno. Tukaj, ko izgubiš žogo, takoj igraš obrambo in obratno. Treba je hitro reagirati, saj je napad kratek."


V slovenski ekipi ne skrivajo, da gre pri njih za ljubiteljsko nastopanje, ki se je razvilo iz poletnega obdobja, da so v času, ko ni bilo sezone, ostali v stiku s košarko. "Med letom treniramo po klubih, v katerih igramo dvoransko košarko, poleti pa potem streetball in imamo to srečo, da nas je šest in s tem dovolj za igro. Če kdaj kdo ne more, ga pač zamenjamo s katerim od prijateljev. Tudi na stadionu smo opravili nekaj atletskih treningov," o pripravi dodaja Troppan.


Na mednarodni ravni se je slovenska ekipa na mednarodnih mastersih dvakrat že prebila v polfinale. "Mislim, da imamo lepo priložnost za medaljo. Nekaj bo seveda odvisno od sreče in od dneva. Mi bomo dali vse od sebe. V predtekmovanju nas čakajo Izraelci, Romuni in Litovci, z izjemo Izraelcev pa tekmece dobro poznamo," še pravi Troppan, ki ne dvomi v to, da bo Slovenija napredovala v drugi del, kjer pa se začenja kočljivi del tekmovanja na izpadanje.