Novice

Evropski teden športa

29. julij 2015 Šport za vse Gre za novo pobudo Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi. Z njo se bodo ustvarile nove dejavnosti ter nadgradile že obstoječe in uspešne na evropski, nacionalni, regionalni ali lokalni ravni.

Evropski teden športa je nova pobuda Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi. S tednom športa se bodo ustvarile nove dejavnosti ter nadgradile že obstoječe uspešne pobude na evropski, nacionalni, regionalni ali lokalni ravni.


Šport in telesna dejavnost bistveno prispevata k dobremu počutju državljanov. Pomanjkanje telesne dejavnosti negativno vpliva na družbo in zdravje ljudi, povzroča pa tudi gospodarske stroške. Poleg tega je šport lahko sredstvo za širjenje sporočila strpnosti in krepitev državljanstva po vsej Evropi. Spodbujanje vloge športa kot načina socialnega vključevanja lahko pripomore k soočanju s trenutnimi izzivi v družbi.


Evropski teden športa je namenjen spodbujanju udeležbe v športu in telesni dejavnosti ter ozaveščanju o njunih številnih koristih. Teden športa je namenjen vsakomur – ne glede na starost, izobrazbo ali telesno pripravljenost. V njem lahko sodelujejo posamezniki, javni organi, športna gibanja, organizacije civilne družbe in zasebni sektor.

 
Prvi evropski teden športa bo od 7. do 13. septembra 2015. Prvo leto bodo sodelujoče države lahko izvajale dejavnosti in dogodke na nacionalni ravni do konca meseca. Evropski teden športa ni zasnovan kot enkratni dogodek. Potekal bo vsako leto v septembru od leta 2015 dalje.


Evropski teden športa bo razdeljen v 4 tematske dneve, tj. izobraževalno okolje, delovno okolje, šport na prostem, klubi in fitnes centri. Več podatkov je na voljo na http://ec.europa.eu/sport/week/ 


Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez kot krovna organizacija slovenskega športa je v svoji strategiji opredelila tudi aktivnosti na področju športa za vse in si kot cilj zadala nalogo, da izboljša pogoje za večanje števila športno aktivnih v Sloveniji.
Da bi vsakodnevno gibanje in šport v vseh njegovih pojavnih oblikah še bolj približali ljudem vseh generacij in jih spodbudili, da se vključijo v različne oblike vadbe in športnih aktivnosti, vabimo vse k sodelovanju!