Novice

Fina ostro kritizirala prireditelje OI v Riu

18. september 2015 Rio 2016 Mednarodna plavalna zveza je zaradi slabih razmer za plavalna tekmovanja ostro kritizirala prireditelje olimpijskih iger prihodnje leto v Rio de Janeiru.

Največ skrbi Fini povzroča slaba kakovost vode pred Rio de Janeirom, kjer bodo nastopili daljinski plavalci. Fina od organizatorjev zato zahteva takojšnjo analizo vode.

Kakovost vode je že dlje polemika med organizatorji in posameznimi športnimi zvezami, dodatno pa se je ta zaostrila poleti, ko je agencija AP pisala o visokih vrednostih izmerjenih bakterij in virusov v vodi, ki so posledica neurejene mestne kanalizacije.


Pri Fini so bili neposredni in pokritizirali odnos prirediteljev do plavalnega športa. Pri tem niso izpostavili le kakovosti vode. Fino moti tudi dejstvo, da bo plavalni stadion za OI lahko sprejel le okrog 12.500 gledalcev, kar je 5000 manj kot na zadnjih igrah v Londonu. Moti jih tudi, da bodo morali skakalci v vodo in sinhroni plavalci nastopiti v nepokritem letnem objektu, kar je v nasprotju s standardi Fine in vpliva na kakovost tekmovanja.


Organizatorji na drugi strani odgovarjajo, da gre za krčenje stroškov za igre in trajno rabo objektov, za katere večjih pokritih bazenov ne potrebujejo.