Novice

Gimnastično SP v Glasgowu bo najštevilčnejše do zdaj

06. avgust 2015 Rio 2016 Med 23. oktobrom in 1. novembrom bo Glasgow gostil svetovno prvenstvo v športni gimnastiki, ki bo štelo kot olimpijske kvalifikacije za igre v Rio de Janeiru prihodnje leto.

Iz Mednarodne gimnastične zveze so sporočili, da bo SP najštevilčnejše do sedaj, saj je prijavljenih več kot 600 športnikov iz 91 držav.


Ženske bodo v kvalifikacijah nastopile v 12 skupinah, te bodo na programu 23. in 24. oktobra, moški pa v osmih skupinah, in sicer 25. in 26. oktobra. Vozovnico za Rio si bodo zagotovili dobitniki kolajn in najboljših osem ekip v mnogoboju.
V ekipni konkurenci bo nastopilo 24 najboljših držav z zadnjega SP v Nanjingu.

 

Reprezentance na mestih od ena do osem se bodo neposredno uvrstile na OI, tiste, ki bodo tekmovanje končale na mestih od devet do 16, pa bodo nastopile na testni kvalifikacijski tekmi, ki bo aprila 2016 v Riu. Tam bodo najboljše štiri ekipe dobile vstopnico za OI. Skupaj bo tako v Riu nastopilo 12 ekip v moški in 12 v ženski konkurenci.


Telovadci in telovadke, ki bodo na SP dobili medaljo na orodju, bodo neposredno uvrščeni na OI, če se že prej tja ne bo uvrstila njihova država v ekipni konkurenci. Reprezentance, ki bodo na SP končale na mestih od 17 do 24, bodo lahko na testno tekmo poslale po dva telovadca, vse ostale po enega mnogobojca, ki niso z reprezentancami uvrščene na OI. Tako bo na testni tekmi nastopilo 40 telovadcev in 40 telovadk.


Na Škotskem bodo nastopili številni zvezdniki športne gimnastike, posebej zanimivo bo v mnogoboju, kjer bosta Japonec Kohei Uchimura in Američanka Simone Biles iskala mesto v zgodovini. Uchimura je že zdaj eden najboljših vseh časov, v Glasgowu bo lovil šesti zaporedni svetovni naslov v mnogoboju, kar do zdaj ni uspelo še nikomur. Japonec je nepremagan vse od OI leta 2008 v Pekingu. Osemnajstletna Bilesova bo skušala pritelovaditi tretjo krono svetovne prvakinje po vrsti v mnogoboju, to prav tako ni uspelo še nikomur. Tri naslove svetovne prvakinje ima Rusinja Svetlana Horkina, ki pa je bila najboljša na svetu v letih 1997, 2001 in 2003.


"Začetek olimpijskih kvalifikacij je zelo vznemirljiv čas. Svet je navdušen, gimnastika pa se razvija. Na tekmovanju bo rekordno število telovadcev. Vse to kaže na razvoj gimnastike. Številne zveze bodo prvič del olimpijskih kvalifikacij," je povedal Steve Butcher, predsednik moškega tehničnega komiteja pri Mednarodni gimnastični zvezi.
"SP je že zdaj največji gimnastični dogodek v Glasgowu. Več kot 60 odstotkov vstopnic je javnost že razgrabila. Zdaj, ko vemo, kdo bo nastopal in kdaj, bo povpraševanje le še naraslo," pa je dodal predsednik mestnega sveta v Glasgowu Gordon Matheson.