Novice

Gregor Rajh in Jaka Žulič blizu medalje na MOI Singapur

23. avgust 2010 Vrhunski Šport Sedmi tekmovalni dan je bila slovenska odprava na mladinskih olimpijskih igrah ponovno uspešna – med Slovenci sta bila najboljša Gregor Rajh in Jaka Žulič.

Sedmi tekmovalni dan mladinskih olimpijskih iger v Singapurju je slovenska odprava spet preživela zelo uspešno. Lokostrelec Gregor Rajh, srebrn iz ekipne tekme, je bil blizu najboljšim tudi v posamični konkurenci, na koncu je ostal na četrtem mestu.

 

Lokostrelska zasedba v Singapurju je bila zadnji dan svojih tekmovanj blizu še drugi medalji. Gregor Rajh je v posamični konkurenci danes nadaljeval boje na izpadanje. Najprej je premagal tekmeca iz Turčije, v četrtfinalu pa gladko še domačina Abduda Mohameda Jaffarja s 6:2. V polfinalu je bil njegov tekmec Egipčan Ibrahim Sabry. Po nekaj sedmicah slovenskega strelca in eni seriji Egipčana s samimi deseticami je Rajh izgubil z 0:6, ostal pa mu je še boj za tretje mesto. V tem je naletel na Rusa Bolota Cibžitova. Razplet je bil podoben kot v prejšnjem dvoboju. Rajh je spet nastreljal nekaj sedmic, njegov tekmec pa je bil bolj miren in je s tremi deseticami potrdil zmago s 6:0. V velikem finalu je nato Sabry premagal Nizozemca Ricka van der Oeverja.

 

"Zadovoljen sem s četrtim mestom. Izboljšal sem mesto iz kvalifikacij. Izkušnja je velika, to tekmo si bom zapomnil za vse življenje. Zadal sem si cilj, da se prebijem čez osmino. V četrtfinalu mi je zato malo odleglo, potem pa sem se začel zavedati, da lahko tudi dobim medaljo. Malo sem popustil, potem pa so na koncu tudi živci igrali vlogo. Razočaran nisem, naučil pa sem se zelo veliko," je Rajh ocenil posamični nastop.

 

Za konec sedmega tekmovalnega dne na igrah je zvečer na stadionu Bishan nastopil Jaka Žulič. V kvalifikacijah je 17-letni Novomeščan postavil mladinski državni rekord z 58,25 metra. V finalu je začel s 55,86, kar je bilo nekaj časa dovolj za četrto mesto. V vodstvu je bil vse od začetka Južnoafričan Jacques du Plessis, ki je imel najdaljši met 63,94. Nato je iz ozadja nepričakovano prišel Grk Petros Evangalakos, Žulič pa je prav v zadnjem metu dosegel najboljšo znamko dneva s 57,97. Vseeno pa je to na koncu pomenilo peto mesto, saj se je v zadnji seriji iz ozadja prebil še Čeh Jaromir Mazgal (60,31) in prišel do brona. Srebro je osvojil Indijec Arjun.

 

"Če bi mi nekdo pred dvema mesecema rekel, da bom osvojil peto mesto na olimpijskih igrah, bi bil presrečen. Tudi zdaj sem presrečen. Malo sem sicer razočaran nad prvimi tremi meti, četrti je bil v redu, mogoče sta mi zmanjkala še dva takšna. A sem peti na OI, za mano je težka sezona in izšlo se je zelo dobro, nad pričakovanji," je po tekmi dejal Žulič. Poudaril je, da je bilo v kvalifikacijah bolj napeto: "Finale je bil bolj sproščen kot kvalifikacije, zame je bil to nek bonus. Zadnji met je bil videti malo daljši, kot je bil, a na koncu sem zadovoljen."

 

Kajakaši so začeli program s sprintom. Pravila na igrah so nekoliko prirejena: ni divjih vod, tako da bo tudi slalom na mirnih vodah, današnja tekma pa je potekala po sistemu izpadanja, ko so tekmovalci veslali v parih po progi, ki je bila speljana v obliki osmice. Slovenska predstavnika Ajda Novak in Simon Brus, ki več pričakujeta v slalomskem delu tekmovanja, sta prišla do tretjega kroga na izpadanje. Tam je bil od Brusa le za sekundo boljši Poljak Igor Dolata, Novakova pa je izgubila z Rusinjo Natalijo Podolskajo.