Novice

Hickey na sklepni slovesnosti: To je podlaga za vse naslednje igre

30. junij 2015 Baku 2015 Z zaključno slovesnostjo so se končale krstne evropske igre v Bakuju.

Predsednik Evropskega olimpijskega komiteja Patrick Hickey je na zaključku v olimpijskem stadionu v Bakuju pohvalil organizatorje: "Igre v Bakuju so podlaga za vse naslednje evropske igre. Osnova dogodka, ki bo trajal in navduševal."


Na slavju, ki je v nasprotju z otvoritvijo, kjer je bilo prikazane veliko zgodovine Bakuja in regije ob Kaspijskem morju, minevala v modernejšem stilu, se je Hickey posebej zahvalil deželi, ki je gostila prvo izvedbo tovrstnega tekmovanja. "Prihodnost Azerbajdžana je svetla."
Zaprtje je bil nekakšen preplet patriotizma in ognjemetov ter igre luči. Udeležila se ga je tudi peščica slovenskih športnikov, košarkarji, judoisti in mladi plavalci, ki so še v državi.

 

Slovensko zastavo je nosila dobitnica dveh medalj, judoistka Ana Velenšek, ki je še popoldan osvojila bron z žensko ekipo, že v soboto pa medaljo enakega leska v posamični konkurenci. Srebro je osvojila njena klubska kolegica iz celjskega Sankaka Z'Dežele Tina Trstenjak in bron še en član tega kluba Roki Drakšič. Med nosilci kolajn je od Slovencev manjkal le zlati telovadec Sašo Bertoncelj, ki je zmagal že pred osmimi dnevi in se je že vrnil v domovino.


Otvoritev pred dobrimi 14 dnevi je zaznamovala ameriška pevka Lady Gaga, na zaprtju so za mednarodno slavno zasedbo poskrbeli skupina Clean Bandit, pevec John Newman in DJ Gareth Emery.
"Neverjetno sem ponosna na našo deželo in naše ljudi," je na zaprtju dejala predsednica organizacijskega komiteja in soproga predsednika države Mehriban Aliyeva, ob tem pa je izpostavila tudi izjemen uspeh športnikov te zakavkaške države, ki so na lestvici medalj osvojili drugo mesto za Rusijo, doma pa je skupaj ostalo kar 56 odličij.


Ob tem ni pozabila spomniti, da Azerbajdžan ostaja prireditelj športnih dogodkov. Že prihodnje leto bo tukaj premierna dirka formule 1, leta 2017 islamske igre, leta 2020 del evropskega nogometnega prvenstva. Azerbajdžan najavlja tudi kandidaturo za naslednje olimpijske igre.


Večje težave imajo pri Evropskem olimpijskem komiteju, kjer naslednjega prireditelja iger še iščejo, potem ko je neposredno pred prvimi igrami od projekta odstopila Nizozemska. Kandidatov je kar sedem.