Novice

Hokejisti častno končali olimpijske igre

19. februar 2014 Soči 2014 Hokejisti so s porazom v četrtfinalu olimpijskih iger proti Švedski s 5:0 končali olimpijske igre.

Uvod v tekmo s svetovnimi prvaki je nakazal, da so Švedi izbrali enak recept za zmago nad Slovenijo, kot so ga imeli Rusi in Američani. Z izredno hitro in agresivno igro so Slovence stisnili v svojo obrambno tretjino. Za razliko od prejšnjih tekmecev so Švedi pokazali celo najhitrejše drsanje med vsemi slovenskimi tekmeci, a premoč je bila jalova.

Za ravnotežje je v uvodnih minutah skrbel vratar Robert Kristan, ki se je izkazal pri nekaj švedskih polpriložnostih in potrdil napoved slovenskega zvezdnika Anžeta Kopitarja, da se vsaka tekma začne pri izidu 0:0 in da je slovenski cilj več, kot se le upirati najboljšim. Tekma se je končala z največjim uspehom slovenskega hokeja v zgodovini, dolgo časa enakovredno igro, a tudi visokim porazom.

Igra je postala enakovrednejša po sedmih minutah, ko je moral z ledu Jonathan Ericcson, v 10. minuti pa se je najlepša priložnost do takrat ponudila slovenskemu kapetanu Tomažu Razingarju, ki mu je v protinapadu zelo lepo podal Blaž Gregorc, v istem napadu je bil nevaren še Žiga Pavlin. Igra je bila enakovredna vse do konca tretjine, ko so Švedi minuto in 10 sekund sekund pred piskom sirene izkoristili izključitev Jana Muršaka, zadel pa je v Kanadi rojeni 29-letni hokejist St. Louisa Alexander Steen. Vroče je bilo tudi v zadnji minuti, ko je bil izključen še Robert Sabolič.

Po vrnitvi Saboliča so imeli Slovenci priložnost za izenačenje po 22. minuti in izključitvi Gabriela Landeskoga. Odprta igra s priložnostmi na obeh straneh pa se je nadaljevala. Švedi so imeli na ledu sicer premoč, v drugi tretjini je bilo razmerje v strelih 16:5 v švedsko korist, a je Robert Kristan še naprej spravljal v obup nasprotne vratarje.

V dvoboju ekip s tremi kronami in tremi zvezdami v grbih se je nadaljevala s šokom za Slovence, ko je Daniel Sedin po minuti in 42 sekundah zadnje tretjine povišal na 2:0. Kmalu je sledil nevaren poskus Anžeta Kopitarja in nova priložnost Slovenije ob izključitvi Marcusa Johanssona. V 49. minuti je tekmo dokončno odločil Loui Eriksson, nato je Kristana dvakrat premagal še Carl Hagelin.

"Tekma je bila dolgo dokaj izenačena. Ko smo skušali doseči gol, so se pojavile luknje v obrambi. A vseeno, Švedska je bila boljša in se zasluženo uvrstila v polfinale. Na koncu je le škoda za visok poraz," je po tekmi povedal slovenski kapetan Tomaž Razingar. "Dve tretjini smo igrali res dobro, na koncu se je malo podrlo. Proti Švedski ni tako enostavno, kot morda izgleda. A lahko smo ponosni na vse to, kar smo tukaj dosegli in da smo tukaj sploh bili," je dodal prvi zvezdnik ekipe Anže Kopitar.




















































































































































Slovenija - Švedska, 1/4 olimpijskih iger, Foto: Matej Družnik