Novice

Zanimiva otvoritev evropskih iger, danes že prva tekmovanja

13. junij 2015 Baku 2015 Predsednik Azerbajdžana Ilham Alijev je v Bakuju odprl prve evropske igre, ki bodo trajale do 28. junija. Na tekmovanju bo nastopilo 6000 športnikov iz 50 držav.

"Igre so odprte," je na otvoritvi v azerbajdžanščini dejal predsednik Alijev.


"Danes smo priča novemu mejniku evropskega športa. Danes smo dobili manjkajoči peti olimpijski krog med kontinentalnimi igrami. Hvala Azerbajdžan," pa je pred tem dejal predsednik Združenja evropskih olimpijskih komitejev Patrick Hickey in se zahvalil predsedniškemu paru Azerbajdžana za pomoč pri organizaciji iger, obenem pa je izpostavil vse prednosti modernega športa in njegovo vlogo v družbi.


Dobrodošlico športnikom na prvih igrah je izrekla tudi prva dama države in vodja organizacijskega komiteja Mehriban Alijeva in poudarila vlogo Azerbajdžana pri tem, da so imele evropske igre sploh priložnost, da zaživijo. "Danes začenjamo novo poglavje evropskega športa. Azerbajdžan je ponosen na to. Azerbajdžan bo igre sprejel z vsem srcem," je med drugim povedala Alijeva.


Prireditev je z nastopom popestrila tudi ameriška pevka Lady Gaga. Izbrala je pesem Imagine, klasiko Johna Lennona, ki zagovarja mir v svetu in svet brez meja. "Zelo sem počaščena, da lahko nastopim na odprtju evropskih iger in da lahko praznujem z vsemi temi športniki, ki bodo nastopili na prvih evropskih igrah v tem prelepem mestu," so Američanko, ki ji je doletela čast, da je bila presenečenje evropskih iger, povzeli organizatorji.

 

Kot prvi Slovenec bo na igrah nastopil rokoborec Daniel Kočar, ki ga že ob 7. uri po slovenskem času čaka prva borba. Najmočnejše orožje prvega dne v slovenskem taboru pa je gorska kolesarka Blaža Klemenčič, ki upa na dobro dnevno formo in boj za medalje.
"Letos sem v uvodu v sezono zaradi poškodbe izgubila dva meseca. Vesela sem, da sem zdrava, da lahko normalno treniram in tekmujem. Pripravljena sem dobro, potem pa bomo na tekmovanju videli. Proga mi je všeč, tukaj pa je vročina, kar mi tudi paše," pred prvo tekmo pravi Klemenčičeva, o kolajni pa dodaja: "Možnosti so." V gorskem kolesarstvu bo na ženski dirki, ta bo po slovenskem času na sporedu ob 9. uri, nastopila še Tina Perše, na popoldanski moški pa Gregor Krajnc. Med Slovenci bo prvi dan nastopila še karateistka Tjaša Ristič, ki ima ob dobrem žrebu prav tako možnost za vidno uvrstitev, v prve evropske igre pa bo šla na žalost poškodovana. nastop čaka tudi mlado triatlonko Evo Skazo.