Novice

IO OKS o evropskih igrah, junijski skupščini in marketingu

14. maj 2013 O OKS-ZŠZ Na seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) so med drugim obravnavali gradiva za skupščino, ki bo 12. junija letos.

V začetku je dr. Janez Kocijančič, predsednik OKS, predstavil priprave na prve evropske igre, ki se bodo v azerbajdžanskem Bakuju začele 12. junija 2015.


Kocijančič, član izvršnega odbora Evropskih olimpijskih komitejev (Eoc), je bil konec aprila skupaj z drugimi člani koordinacijskega odbora v Bakuju. Izpostavil je, da so športni objekti na zelo visoki ravni. Na igrah, ki jih bodo izpeljali po vzoru olimpijskih iger, je zaenkrat potrjenih 17 športnih panog: lokostrelstvo, bazenski športi, badminton, košarka, kajak in kanu, kolesarstvo, sabljanje, nogomet, gimnastika, judo, karate, strelstvo, namizni tenis, taekwondo, triatlon, odbojka in rokoborba. Kocijančič je dejal, da pogovori z evropsko atletsko in boksarsko zvezo še potekajo. Košarkarska je predlagala, da bi bila na igrah zastopana košarka tri na tri, nogometna pa nogomet na mivki. Veliko zanimanje za te igre kaže tudi podatek, da je trenutno v program uvrščen le en neolimpijski šport.

 

Dr. Edvard Kolar, ki je 1. aprila postal vršilec dolžnosti direktorja direktorata za šport na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, je odstopil iz izvršnega odbora in odbora za vrhunski šport OKS ter tudi kot vodja slovenske reprezentance na letošnjih sredozemskih igrah. To bo zdaj vodil Iztok Čop. Namesto Kolarja bodo na skupščini OKS za člana IO predlagali Ivana Levaka, v odbor za vrhunski šport pa je bil imenovan Sebastijan Piletič, dodatni član pa je postal Luka Žele.

 

Kolar je kot tri prednostne naloge direktorata navedel celostno rast in razvoj športa, pravno in organizacijsko ureditev ter krepitev civilne športne sfere. "Želim, da bi se odločanje o pomembnih zadevah športa v Sloveniji preneslo na OKS," je navedel dr. Kolar. Dejal je, da so se že začeli postopki za spremembo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki ureja delovanje Fundacije za šport.

 

Prav tako bo prišlo do združevanja muzejske dejavnosti športa s šolskim muzejem. Tožba državi proti študentski športni organizaciji (Susa), do katere je prišlo zaradi neizvedene univerzijade v Mariboru, je umaknjena. Potekajo tudi priprave za ustanovitev neodvisne agencije za boj proti dopingu (Sloada). Večina postavk je že usklajenih in dogovorjenih, razen pravnega statusa in financiranja. Zadnji rok za ustanovitev je letošnji prvi oktober.

 

Poslovni direktor OKS je postal Damjan Pintar. Po vodenju Uniorjevega programa Turizem (Unitur) se ponovno vrača v OKS; pred tem je bil vodja marketinga. Pintar je v Zrečah med drugim vodil tudi organizacijski komite svetovnega pokala v smučarskem teku.

 

"Šport ima še veliko možnosti, da pride do dodatnih sredstev na področju evropske unije v povezavi s turizmom, gospodarstvom in državnimi organi," je med drugim dejal Pintar.  Kot cilj do olimpijskih iger leta 2016 v Riu da Janeiru je Pintar napovedal znižanje stroškov OKS za 10 odstotkov ter zvišanje marketinških prihodkov za pet odstotkov.

 

Ivo Tomc je pripravil priročnik Slovenske športne barve in uporaba državnih simbolov. Z njim želijo poenotiti uporabo državnih simbolov in barve dresov, v katerih nastopajo slovenski športniki in ekipe na mednarodnih tekmovanjih.