Novice

IO OKS o kategorizaciji in o Letnem programu športa

13. december 2013 O OKS-ZŠZ Na seji izvršnega odbora OKS-a so dali pozitivno mnenje na Letni program športa za leto 2014, ki bo podlaga za dodelitev sredstev športu iz državnega proračuna.

Člani so potrdili tudi novo kategorizacijo športa kot podlago za razdeljevanje sredstev; o obeh dokumentih bo naslednji torek odločal še strokovni svet vlade.

 

"Danes je kategorizacija gledana le kot vrednotenje financiranja športa, ki je dal vrhunske rezultate v mednarodnem merilu. Želimo pa, da bi bil podlaga tudi za dodelitev statusnih pravic športnikov. V sedaj pripravljenem predlogu smo med drugim izboljšali vrednotenje kolektivnih športov, kar je bila težava v preteklosti. Poslej bodo zelo izenačeni kriteriji za ekipne in posamične športe. Čas trajanja kategorizacije se je podaljšal na štiri, dve in eno leto, odvisno od doseženih izidov," je kategorizacijo strnil dr. Janez Kocijančič, predsednik OKS.

 

"Že dolgo nismo imeli tako produktivnih odnosov z ministrstvom, pristojnim za šport. Večina programov v letnem programu športa se je ohranila na sedanji ravni, kar je v sedanjih kriznih razmerah pri nas zelo pomembno," je dodal dr. Kocijančič.

 

Ministrstvo, pristojno za šport, je dobilo sredstva za financiranje druge kariere športnikov svetovnega razreda. Iztok Čop je pojasnil, da so bila za ta namen pridobljena evropska sredstva ter da bodo skušali model v prihodnje nadgraditi.

 

V postopku pa je tudi sprejemanje nacionalnega programa športa za naslednje desetletje, ki je v medresorskem usklajevanju, preden ga bo potrjevala vlada, ga bo potrjevala tudi skupščina OKS.