Novice

IO OKS o OI v Riu, rebalansu proračuna in Bežigrajskem športnem parku

14. oktober 2015 O OKS-ZŠZ Na seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije so med drugim potrdili rebalans finančnega načrta, stroške bodo znižali za 78.000 evrov, ter podaljšali družbeno pogodbo z Bežigrajskim športnim parkom za leto dni.

Kot uvod v sejo IO OKS-ZŠZ so podpisali sponzorski pogodbi z medicinskim podjetjem Semos, ki bo s tehnično opremo pomagalo fizioterapevtski olimpijski ekipi ter prevajalskim in jezikovno-izobraževalnim podjetjem Lingula. "Sam bom med prvimi, ki bom izkoristil to priložnost, da se izpopolnim v angleškem jeziku, seveda bom tečaj plačal sam. Vsekakor pa bo to partnerstvo zelo pomembno tudi za izobraževanje športnikov," je dejal Gabrovec.


Potrdili so tudi predloga nagrad za dosežke na evropskih igrah v Bakuju ter na dnevu OKS, ki bo v petek v Portorožu. IO je na predlog Slovenske olimpijske akademije soglasno potrdil, da bodo pozvali ministrstvo, pristojno za šport, k čim prejšnji ustanovitvi delovne skupine ali komisije. Njena naloga bo, da vzpostavi pogoje za delovanje Muzeja športa, dostojnega slovenskim športnim uspehom.


OKS je imel v prvih šestih mesecih 44,9 odstotka načrtovanih odhodkov (2,5 milijona evrov) ter 41,9 odstotka načrtovanih prihodkov (2,36 milijona evrov). Da ne bi ob koncu leta OKS zašel v rdeče številke, so sedaj znižali proračune na nekaterih postavkah, nekatera zmanjšanja prihodkov pa so že nadomestili.

 

Predstavili so tudi program priprav na olimpijske igre prihodnje leto. Slovenska reprezentanca bo določena julija 2016.

OKS želi na OI med 5. in 21. avgustom prihodnje leto v Rio de Janeiru doseči boljši odstotek uspešnosti kot na preteklih OI, to je uvrstitev v prvo tretjino nastopajočih ali najmanj 16. mesto. Poleg tega je v načrtih osvojitev najmanj ene kolajne in uvrstitev kolektivne panoge na OI. Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je na seji napovedal šest olimpijskih kolajn.
Novembra letos bodo pripravili dopolnjen seznam kandidatov. Predvideni stroški so 1,2 milijona evrov za reprezentanco ter 858.000 evrov za spremljevalni in sponzorski program, v kar sta vključeni tudi predstavitev in sprejem reprezentance.


Gabrovec je pojasnil, da so se glede Slovenske hiše v Riu sestali na ministrstvu za gospodarske zadeve, kjer so povedali, da ni interesa slovenskega gospodarstva, kar pa bodo v naslednjih dneh bolj natančno dorekli. Če Slovenske hiše ne bo, bodo pripravili vsaj slovensko olimpijsko stičišče.


Skupščina družbenikov Bežigrajskega športnega parka (BŠP) je bila 7. oktobra, na njej pa so sprejeli sklep, po katerem družba, katere večinski lastnik je Joc Pečečnik, preneha delovati, če obnove ne bo mogoče nadaljevati in pričeti z gradbenimi deli v roku 108 dni od sklenitve pogodbe; trije družbeniki, tretji je ljubljanska občina, bodo tako pogodbo podaljšali še za leto dni. Razlog za to je dejstvo, da doslej še ni bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje.
Družba BŠP je namreč v začetku oktobra ponovno ostala brez okoljevarstvenega soglasja za gradnjo na območju Plečnikovega stadiona. Ministrstvo za okolje in prostor je zavrnilo pritožbo družbe zoper odločbo Agencije RS za okolje (Arso), ki je decembra lani zavrnila izdajo okoljevarstvenega soglasja za izgradnjo Športnega parka Bežigrad. Razlog za zavrnitev okoljevarstvenega soglasja so bile visoko presežene vrednosti kazalcev hrupa v času gradnje.


Potrdili so predlog nagrad za dosežke na evropskih igrah v Bakuju; tako bo telovadec Sašo Bertoncelj za zlato prejel 2222 evrov bruto, judoistka Tina Trstenjak bo za srebro prejela 1389 evrov, judoista Anamari Klementina Velenšek in Rok Drakšič pa bosta za bron prejela po 833 evrov. Njihovi trenerji bodo prejeli 80 odstotkov omenjenih zneskov.