Novice

IO OKS opozoril na napake pri razdeljevanju javnega denarja

12. marec 2013 O OKS-ZŠZ Na današnji štiriurni seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije so med drugim opozorili na napake pri delitvi sredstev Fundacije za šport, ki je napačno razdelila okoli 518 tisoč evrov.

Član IO-ja dr. Edi Kolar je opozoril na napake pri delitvi javnofinančnih sredstev Fundacije za financiranje športnih dejavnosti v Republiki Sloveniji (FŠO) in predstavil podrobno analizo, ki je razkrila napake.

 

Odbor za vrhunski šport pri OKS je pod vodstvom Blaža Perka ustrezno razvrstil panoge v razrede in poslal podatke na FŠO, fundacija pa je nato napačno vrednotila panoge, tako da je skoraj 518 tisoč evrov javnega denarja razdelila narobe. "V tej razdelitvi FŠO je kar 75.000 evrov preveč prejel moderni tekmovalni ples, medtem ko so največ izgubili plavanje, športna gimnastika in judo. Z veliko gotovostjo lahko trdim, da bi pri D2 prišli do podobnega rezultata," je pojasnil dr. Kolar, IO OKS pa je sprejel sklep, da bo z analizo seznanil FŠO in jo pozval, naj sprejme anekse in popravi krivice, sicer bo moralo zadevo obravnavati računsko sodišče.

"Po tej korektni in precizni analizi mislim, da nam ne preostane drugega, kot da s temi podatki seznanimo FŠO in kot krovna organizacija civilne družbe sporočimo, naj preverijo svoje izračune, kako so delili sredstva. Če so naši podatki točni, naj fundacija na podlagi teh analiz ustrezno popravi krivico," je dejal predsednik OKS, dr. Janez Kocijančič.

 

Ena od osrednjih tem današnje štiriurne seje je bila razvrstitev panog v razrede za LPŠ 2013, kjer je IO odobril dosedanje delo in se zavezal k nadaljnjemu transparentnemu, vseskozi poštenemu in odprtemu delu. Obravnavali so tudi pritožbe glede štipendij in kar nekaj pritožbam tudi ugodili. "Sistem štipendij je ena boljših zadev, ki jih imamo, nagrajujemo tako uspešnost na športnem kot šolskem področju," je ob tem dejal dr. Kocijančič.

 

Na seji so obravnavali tudi kriterije za imenovanje delegacije za olimpijske igre v Sočiju. Za zdaj je na seznamu 57 športnikov. IO OKS bo pozval pristojno ministrstvo (MIZKŠ) in FŠO, naj upoštevata dejstva, da se je na ZOI uvrstila hokejska reprezentanca in da so s tem povezani za okoli 350 tisoč evrov višji stroški.

 

OKS je obenem obsodil potezo vlade, ki je brez posveta s civilno sfero in stroko ukinila Muzej športa. Zaradi premajhnega interesa vlade tudi slovenska protidopinška agencija Sloada še ni začela delovati, Jani Dvoršak pa je predstavil projekt "Z mladimi ambasadorji proti dopingu", pri čemer je ključno sodelovanje z nacionalnimi športnimi zvezami.

 

OKS je pripravil tudi razpis za nacionalne in regionalne olimpijske centre, ki bo zaživel 29. marca, za vodjo slovenske delegacije na sredozemskih igrah v Mersinu so člani izvršnega odbora imenovali dr. Edija Kolarja ter sprejeli kriterije za uvrstitev v reprezentanco.