Novice

IO OKS podprl strokovni center in delitev panog v razrede

15. januar 2013 O OKS-ZŠZ Na seji IO OKS so obravnavali ustanovitev olimpijskega strokovnega centra, spremembe v oblikovanju kriterijev za delitev športnih panog v razrede ter sprejeli pravilnik o postopku pred arbitražo Nacionalne antidopinške komisije (NAK).

Člani izvršnega odbora OKS so hitro in brez zapletov podprli večino točk dnevnega reda. Največ razprave je bilo ob predstavitvi olimpijskega strokovnega centra. Kot je izpostavil tudi predsednik OKS dr. Janez Kocijančič, gre za občutljivo temo, pri kateri bi morali k sodelovanju povabiti tudi stroko iz Fakultete za šport, obenem pa vseeno poskrbeti, da bo šport tisti, ki bo sam narekoval ustanavljanje takšnih konceptov. Nazadnje so sprejeli sklep, da projekt podpirajo, da pa je to šele prvi korak pri oblikovanju v Olimpijski športni inštitut.

 

Novosti na področju meril za razvrščanje športnih panog v razrede za namen razdelitve sredstev Fundacije za šport je predstavil dr. Edi Kolar. Novi pravilnik predvideva manj spremenljivk pri določanju kriterijev, te pa so drugačne kot doslej. Po novem naj bi merilo tekmovalne uspešnosti predstavljalo 40 odstotkov vrednosti, merilo konkurenčnosti 30 odstotkov, število registriranih športnikov 20 odstotkov in rangiranje športnih panog po raziskavah javnega mnenja 10 odstotkov.

 

S financami je bilo povezano vprašanje priznanj OKS. Za leto 2012 bo vseh skupaj na vseh ravneh, od najvišje (velika statua) do najnižje (bronasti znaki) 314. Člani IO so bili na koncu složno proti varčevanju na tem področju in se zavzeli za to, da tudi zaradi pomena priznanj športnim delavcem predvsem na lokalni ravni, ta, vsaj za leto 2012 ohranijo na obstoječi ravni.

 

Sprejeli so tudi pravilnik o postopku pred arbitražo Nacionalne antidopinške komisije, ob tem pa potrdili še seznam uradnikov za kontrolo dopinga ter za novega člana arbitraže NAK imenovali Mileta Dolenca.