Novice

IO OKS pozitivno o slovenskem nastopu na OI v Londonu

18. september 2012 O OKS-ZŠZ Na seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja špotnih zvez so pozitivno ocenili slovenski nastop na olimpijskih igrah v Londonu, kjer so športniki osvojili štiri medalje.

Glavna tema seje so bile OI v Londonu. "Drugič zapored smo v bili v Evropi najboljša država po osvojenih medaljah glede na število prebivalcev in šesta na svetu, v absolutnem merilu pa smo premagali prek 100 držav, ki so večje od nas. Tretjina športnikov je običajno dosega zastavljene cilje, tokrat pa se je prvič v zadnjih 20 letih zgodilo, da je bilo takih celo malo več kot pol ekipe, kar je izjemen uspeh. Za to gredo čestitke celotni strokovni ekipi, od trenerjev, fizioterapevtov, zdravnikov in drugih, ki so zagotovili nastope slovenskih športnikov v rekordnih 17 športnih panogah. Ponosen sem tudi na svoje sodelavce v OKS, saj ni bilo praktično nobenih težav," je slovenski nastop pospremil dr. Kocijančič.

Izpostavil je tudi dobro sodelovanje pri slovenskem nastopu na paraolimpijskih igrah. Kocijančič je odločitev slovenske vlade, da ne podpre slovenske hiše v Londonu, ocenil kot napačno, "saj so sosednje države tovrstno pozitivno promocijo države opravili na neprimerno višji ravni in izkoristili edinstveno priložnost".

"Splošna ocena slovenskega nastopa v Londonu je pozitivna. Zastavljeni cilji so bili doseženi 80 odstotno. Na igrah so nastopili skoraj vsi najboljši slovenski športniki, le pri športni gimnastiki zaradi zelo zahtevnih kvalifikacijskih meril ni nastopil nihče, niti Aljaž Pegan, Mitja Petkovšek ali Sašo Bertoncelj. Raven uvrstitev med prvo tretjino, med prvih osem in prvih 15 je bila na ravni prejšnjih OI ali celo višja. Triatlon je sploh prvič zastopal državo na OI, ni pa bilo nobenega ekipnega športa. Med 204 sodelujočimi državami je bila Slovenija 42. po osvojenih medaljah in šesta glede na število prebivalcev. Odlično je nastopila osmerica slovenskih športnikov, 25 uspešno, 31 pa neuspešno. Za celotno sliko poročila pa moramo počakati še na odziv nacionalnih panožnih zvez. Oktobra moramo že začeti s pripravami na OI v Riu da Janeiru," je povzel Bogdan Gabrovec, podpredsednik OKS in vodja slovenske olimpijske reprezentance v Londonu.

OKS je predlagal tudi spremembe pravilnika Letnega programa športa, po katerem se razdeljuje denar iz državnega proračuna, ter uskladitev v skupnih točkah s pravilnikom Fundacije za šport. Prav tako so predlagali, da se v primeru zmanjšanja sredstev za šport enakomerno zmanjšajo vse podstavke in da nima posamezna oseba ali organ ministrstva pravico do odločanja, katere segmente športa se bo financiralo in katere ne.

Ustanovili so arbitražo Nacionalne antidoping komisije. Spregovorili so tudi o stadionu za Bežigradom, kjer je manjši partner tudi OKS. "Joc Pečečnik mi je danes na sestanku zagotovil, da bo kmalu začel graditi, ker ima vse pogoje za pridobitev gradbenega dovoljenja v naslednjih mesecih," je povedal Janez Kocijančič, predsednik OKS. Zato so podaljšali rok o sodelovanju za 12 mesecev.

Sklep vlade o znižanju RTV naročnine je povzročil tudi napoved znižanja tako obsega kot tudi kakovosti športnega programa na slovenski javni televiziji. OKS je vlado in parlament pozval, da naj ukrep znova preuči. "Ni smiselno zmanjševati programov v celoti za polovico, če pa bi že prišlo do tega, predlagamo, da naj pride do proporcionalnega zniževanja, da ne bi športni program dobil še večjega krčenja," je povedal dr. Kocijančič.

OKS v sodelovanju z Društvom športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) od leta 2009 pripravlja vseslovensko akcijo športne rekreacije Slovenski dan športa, dan odprtih vrat. Dogodki potekajo na dan ustanovitve samostojnega slovenskega olimpijskega gibanja 15. oktobra. Dan je namenjen je vsem Slovencem in Slovenkam, pa tudi povezovanju vseh izvajalcev športno-rekreativnih programov, upravljavcev in lastnikov športnih objektov ter medijev. Po vsej Sloveniji bodo društva, zveze, klubi zavodi in vsi drugi ponudniki športne rekreacije pripravili dogodke, upravljavci objektov pa bodo pozvani, da jih na ta dan obiskovalcem odprejo brezplačno.

Miro Cerar je bil ponovno imenovan v svet Muzeja športa. Jakob Bednarik je predlagal, da se ga z mesta podpredsednika OKS razreši zaradi zdravstvenih razlogov; IO se je s tem seznanil, o tem pa bo odločala skupščina. Twirling zvezi so začasno odvzeli članstvo v OKS, ker je mednarodna organizacija, v katero je bila včlanjena, razpadla, dokončno pa bo odločala skupščina.