Novice

IO OKS razpravljal o Fundaciji za šport

13. maj 2014 O OKS-ZŠZ Na seji izvršnega odbora OKS-a je beseda tekla o zakonu o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije.

Dr. Janez Kocijančič, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), je na seji izvršnega odbora (IO) povedal, da bodo v državnem zboru v začetku prihodnjega tedna poslanci ponovno odločali o spremembah zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki posega v delovanje Fundacije za šport (FŠO).


Po novem predlogu bi med drugim večjo vlogo pri odločanju dobili predstavniki civilne športne sfere. Po sprejemu v državnem zboru so državni svetniki na predlog dali veto in sedaj bo moralo za spremembe glasovati najmanj 46 poslancev. Po Kocijančičevih besedah je po padcu vlade in s tem vladajoče koalicije nemogoče napovedati, če bodo spremembe dobile absolutno večino glasov.


Redna skupščina OKS bo v drugi polovici junija, volilna pa ob koncu leta. Dr. Kocijančič je znova potrdil, da ne bo ponovno kandidiral za prvega moža slovenskega olimpijskega gibanja. Na redni skupščini bodo med drugim potrjevali nova pravila ter izbirali varuha pravic športnikov. OKS bo nadaljeval s procesom ponovne vključitve športne vzgoje v univerzitetne programe.


Miroslav Cerar, predsednik Slovenske olimpijske akademije, je predstavil predlog, da bi se športni objekti, pa tudi trgi in ulice po državi, poimenovali po uspešnih slovenskih tekmovalkah in tekmovalcih. Ponovno se bo obudilo izbiranje za najboljše športne poteze leta.


Sonja Poljšak, ki vodi komisijo za zamejski šport, je povedala, da so slovenske organizacije v Italiji, tudi športne, dobile odločbe, po katerih bodo iz italijanskega proračuna dobile med 20 do 80 odstotki manj denarja za delovanje, kot doslej, kar bo povzročilo resen zastoj pri njihovem delu.

 

Podpredsednika OKS-a Bogdan Gabrovec in predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec sta si bila enotna, da ni odprte točke vezane ne projekt Soči 2014. Končno poročilo projekta pa bodo člani izvršnega odbora obravnavali naslednjič.