Novice

IO OKS sprejel kriterije za Rio 2016

15. oktober 2014 Vrhunski Šport, OSC Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) je sprejel kriterije za kandidate za olimpijske igre v Riu de Janeiru leta 2016.

Poleg tega je sprejel tudi kriterije za olimpijski festival evropske mladine (Ofem) prihodnje leto v Tbilisiju ter osnovna merila za evropske igre junija prihodnje leto v Bakuju. Na eni naslednjih sej IO bodo obravnavali še kriterije za poimenski seznam potnikov na OI leta 2016. Predsednik OKS dr. Janez Kocijančič meni, da je potrebno čim prej začeti proces priprav na OI čez dve leti, sprejeti kriterije za kandidate in začeti sofinanciranje priprav.

 

Kriterije so sicer sprejeli, jih pa bodo naknadno usklajevali, ko bodo za posamezne športe sprejeti tudi na mednarodni ravni. Dr. Kocijančič je dejal, da si morajo prizadevati, da bo na prvih evropskih igrah v Bakuju nastopila najmočnejša možna slovenska reprezentanca ter da skušajo zagotoviti televizijski prenos v Sloveniji.

 

Volilna opravila v OKS so že stekla, 16. novembra pa je zadnji rok za kandidature v organe OKS. Obravnavali so tudi arbitražni pravilnik in postopek, ki pa ga bodo do dokončne uveljavite na skupščini še nekoliko dodelali, predvsem finančni del. Panožnim zvezam in klubom so priporočili, da v pogodbe s športniki skušajo uvesti arbitražno klavzulo, s tem pa se bo začelo uveljavljanje izvensodnih poti pri reševanju sporov v slovenskem športu.

 

Za boj proti prepovedanim poživilom je bila pri nas ustanovljena Slovenska protidopinška organizacija (Sloado), podrobnejša zakonodaja za urejanje tega področja pa ni bila sprejeta. Temu se bo IO OKS posvetil na naslednji seji.

 

IO je sprejel tudi poslovnik o svojem delu, uvodoma pa je OKS podpisal partnerske pogodbe z novimi partnerji. Zlata partnerja sta postala podjetji Kompas d.d. in S&T d.d., nov srebrni partner je Igraj pametno d.o.o., olimpijski družini pa so se kot bronasti partnerji priključili še Petre d.o.o., Piksel d.o.o. in Hoteli Bernandin d.d. Podpisana je bila tudi pogodba z ameriškim podjetjem Cartan Global, ki bo uradni prodajalec olimpijskih vstopnic za Slovenijo do iger leta 2018.