Novice

IO OKS tudi o stadionu za Bežigradom v Ljubljani

20. maj 2015 O OKS-ZŠZ Na seji izvršnega odbora (IO) Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) so se seznanili z revidiranim letnim poročilom za delo v letu 2014.

Sprejeli so pravilnik Fundacije za podporo športnikom iz socialno šibkih okolij, ki je zaživela v začetku meseca. Govorili pa so tudi o usodi stadiona za Bežigradom v Ljubljani.


Prejšnji generalni sekretar OKS, Tone Jagodic, je o lanskem poslovanju, v katerem revizorji niso ugotovili nepravilnosti, pojasnil, da je bilo odhodkov in prihodkov glede na leto 2013 za 40 odstotkov več; to je nekaj nad šest milijonov evrov. Največji del stroškov, 46 odstotkov, je bilo za programe vrhunskega športa, predvsem za priprave in nastope reprezentanc, tudi za olimpijske igre v Sočiju 2014. Končno potrditev ali zavrnitev poročila pa bo podala skupščina OKS 16. maja.


Članica IO OKS Vojka Ravbar je opozorila, da se je potrebno pripraviti in ukrepati, če bi prišlo do negativnih zunanjih dejavnikov, ki bodo vplivali na poslovanje krovne športne organizacije. Predsednik OKS, Bogdan Gabrovec, je opozoril predvsem na obveznosti iz podpisane pogodbe Bežigrajski športni park, po kateri ima OKS 13-odstotni delež, mestna občina Ljubljana je vložila parcelo, večinski partner pa je družba poslovneža Joca Pečečnika.
"Slednji počasi že izgublja živce po osmih letih propadanja objekta, odkar je začel z delom na tem projektu, ter že vloženih okrog osmih milijonih evrov. Pečečnik lahko na decembrski skupščini odloči, da prekine sodelovanje zaradi zaviranja gradne objekta, ki se je zgodil zaradi nasprotovanja prebivalcev Fondovih blokov. To se verjetno ne bo zgodilo, če bo uredba o največji dovoljeni meji hrupa zvišana in če bodo prebivalci Fondovih blokov odstopili od nasprotovanja gradbenemu dovoljenju. Stadion za Bežigradom je podrtija in obnova ni več možna," je ocenil Gabrovec.


V pravilniku Fundacije za podporo športnikom iz socialno šibkih okolij so glede na prvotni predlog spremenili starostno dobo športnikov; da bi vključili športnike v celotnem študijskem obdobju, bodo lahko denarna sredstva po vnaprej določenih kriterijih kandidirali posamezniki do 23 leta in ne le do 21. Predsednik uprave fundacije je Tomaž Barada, ki je tudi podpredsednik OKS.


Podpredsednica poslovno marketinškega sveta Maja Makovec Brenčič je po imenovanju na mesto ministrice za izobraževanje, znanost in šport odstopila s svojega mesta v OKS, v omenjeni svet pa sta bila na današnji seji IO OKS imenovana Marko Kolbl (Europlakat) in Tomaž Jontes (Telekom).


OKS se iz dvorane Tivoli, kjer je bil od svoje ustanovitve naprej, seli v poslovno stavbo nakupovalnega središča BTC na Šmartinski 140, na obrobju slovenske prestolnice. Slovenska krovna olimpijska organizacija bo na novi lokaciji z delovanjem pričela v ponedeljek, 25. maja, razen naslova pa telefonske številke in drugi kontakti ostajajo nespremenjeni.


Ob koncu je v. d. direktorja direktorata za šport, Darko Repenšek, dejal, da zaradi pravnih in postopkovnih razlogov ni bilo mogoče izvesti vseh postopkov, da bi lahko dobili okrog 680.000 evrov, ki so bili prvotno namenjeni za izgradnjo skakalnice na Ljubnem in pozneje prerazporejeni za namene visokega šolstva.

 

Atletska zveza Slovenije (AZS) je nameravala skupaj s Kolesarsko zvezo Slovenije (KZS) in občino Novo mesto pokriti krožno kolesarsko stezo v Češči vasi pri Novem mestu, Gabrovec je zatrdil, da bodo pri OKS skušali narediti vse, kar bo mogoče, da bi vseeno prišli do prve atletske dvorane za krožne teke pri nas.