Novice

Izobraževalni seminar za športne zveze

21. november 2012 O OKS-ZŠZ Izobraževalni seminar na temo »Krizno obdobje v slovenskemu športu« v Termah Zreče je, kljub neugodnim gospodarskim kazalcem, izzvenel optimistično.

Prvi dan izobraževalnega seminarja na temo »Krizno obdobje v slovenskemu športu« v Termah Zreče je, kljub neugodnim gospodarskim kazalcem, izzvenel optimistično.


Predstavnike športnih zvez in ostalih športnih organizacij je v uvodu nagovoril dr. Tone Jagodic, generalni sekretar OKS-ZŠZ: »Sodelovanje civilne sfere in države bo ključno za uspešen razvoj športa. Velike rezerve imamo v povezovanju športa, pozornost pa bomo morali posvečati tudi ustvarjanju novih produktov v športu. To je edina pot, da uspešno premagamo krizno obdobje slovenskega športa«. Mag. Drago Balent, direktor Direktorata za šport, je izpostavil, da je za leto 2013 na voljo 40% več sredstev s strani Fundacije za šport, glavnina povečanja glede na leto 2012 gre na račun športnih objektov.


Na posvetu so se slušatelji strinjali, da bo pomemben del razvoja športa v prihodnosti  tudi boj proti dopingu in nedovoljenim športnim stavam. Boris Mikuž, direktor atletske zveze, je v razpravi opozoril na pomembnost športnih društev za razvoj posameznih panog in športa v splošnem. Hkrati pa je  poudaril na nujnost preglednosti in strateške usmerjenosti razdelitve sredstev, ki jih FŠO namenja za gradnjo ali obnovitev športnih objektov v Sloveniji. Po njegovem bi bilo pomembno, da bi bilo črpanje denarja s strani FŠO čim bolj enostavno, a tudi pregledno.

 

Podpredsednik OKS, predsednik Odbora za vrhunski šport pri OKS Bogdan Gabrovec, je spregovoril o pripravi dopolnitve strategije OKS-a, ki bo osnova pri razmišljanju o novem nacionalnem programu športa.


Direktor športa pri OKS Blaž Perko, je prisotnim predstavil projekt Olimpijski strokovni center, s katerim se želi OKS še bolj približati panožnim ekipam in zvezam, sploh v projektih, kjer je OKS nosilec (olimpijske igre, mladinske olimpijske igre, sredozemske igre, olimpijski festival evropske mladine, svetovne igre). Olimpijski strokovni center bi nudil strokovno podporo športnikom, trenerjem in ostalim članom ekip, kar bi dodatno pomagalo pri razvoju športnikov. To bi dolgoročno pripomoglo k boljšim rezultatom in razvoju športnih panog. Pomemben del bi bila tudi ekipa, ki bi štiri leta skrbela za kandidate za olimpijske igre. Perko je poudaril, da bi radi povezali določene partnerje v skupno delovanje, kar bi omogočalo sinergijo in optimalno izpeljavo projekta.


»Center delovanja bo športnik, ki mu želimo nuditi čim več storitev in strokovnih nasvetov, ki mu lahko pomagajo v tekmovalnemu razvoju. Ne bi radi rušili sistemov ki že delujejo, ampak jih vključiti v projekt,« je povzel bistvo ideje, ki pomeni konkurenco na tem področju med izvajalci tovrstnih storitev, Blaž Perko.


Jure Jeraj iz Zavod Planica je udeležencem seminarja orisal pomembnost informacijske tehnologije v športu. Bistvo je že realizirano v E-športu, zajem in obdelava podatkov, ki jih je potem mogoče pretvorit v informacije, ki pomagajo posameznikom in ostalim deležnikom iz športne panoge. Kot primer je Jeraj izpostavil, da sistem omogoča, da takoj vidimo koliko denarja je bilo razdeljenega posameznim deležnikom s strani LPŠ-ja in FŠO-ja. Seveda obdelava različnih podatkov nudi pridobivanje informacij o različnih parametrih. Povratne informacije so v pomoč posameznikom, ki delajo v športu in jim pomagajo sprejeti odločitve, ki vplivajo na njihovo delo.


Nacionalna športna kartica je eden od projektov s katerim se v zadnjem obdobju ukvarja OKS-ZŠZ. Enoten sistem bi omogočal združitev 100.000 potencialnih uporabnikov kartice, ki bo športnikom, trenerjem in delavcem v športu omogočale urejene statusne pravice. Od zavarovanj, zdravstvenih pregledov, komercialnih ponudb in drugih ugodnosti. Del, povezan z nacionalno športno kartico, je tudi licenciranje strokovnih delavcev v športu, s katerim bi se v sistem vključile vse zveze. Približali bi se končnemu cilju – celostno urediti področje licenciranja za vse strokovne delavce vseh strokovnih panog je poudaril Žiga Dobnikar.


Na posvetu je bila predstavljena tudi Slovenska olimpijska akademija, ki združuje okoli 650 olimpijcev. V zadnjem času veseli dejstvo, da so začeli bolj konkretno sodelovati s Komisijo športnikov pri OKS. »Ustanovitev socialnega sklada je ena od pomembnejših prioritet«, je izpostavila sekretarka Kluba slovenskih olimpijcev Petra Robnik. Ena od prihodnjih usmeritev je tudi tutorstvo za športnike, kot pomoč športnikom pri nadaljnji poklicni karieri po zaključku športne kariere.


Sprememba pravil je bila tematika, ki so jo prav tako obravnavali udeleženci seminarja v Termah Zreče. Eden od predlogov je vezan na željo, da bi bilo čim več panožnih športnih zvez članic OKS. Ostali popravki in predlogi so v tesni povezavi s spremembami zakonodaje in spremembami v mednarodnih športnih organizacijah. Predlog je tudi, da bi se Odbor športa na lokalni ravni in Odbor športa za vse, v prihodnosti združila.


Janez Matoh je v nadaljevanju posveta izpostavil, da so programi športa mladih iz okolja nacionalnih panožnih zvez zelo pomemben del športa za vse, prav tako programi za invalide in bolne ter programi za šport starejših, ki jih je več kot 500.000. Dr. Boro Štrumbelj je nadaljeval: »Na področju plavalne zveze omogočamo plavanje malčkov, dojenčkov, imamo vadbo za seniorje, invalide, otroke s posebnimi potrebami. Usposobljen kader je najbolj pomemben za mreženje in razvoj programov  športa za vse. Prav tako mreženje vseh civilnih organizacij na področju športa starejših.«


Na splošnem modulu izobraževalnega dela seminarja so slušatelji izpostavili problem, da se panožne zveze ne želijo posvečati športu za vse, ampak jih zanima samo tekmovalni šport. Ena od težav je tudi pasivnost društev.


Branko Žnidarič, podpredsednik OKS, je izpostavil, da ni zadovoljen z delovanje regijskih pisarni OKS. »Bolj natančno bo potrebno opredeliti naloge, ki jih morajo izvajati«, je izpostavil Žnidarič. V nadaljevanju je poudaril pomen civilne športne sfere v slovenskemu športu in izpostavil, da bodo starši postali najpomembnejši financer slovenskega športa.

 

Drugi dan izobraževalnega seminarja je bila ena od glavnih tem marketing. Direktor marketinga pri OKS, Jožko Križan, je predstavil nov model trženja Olimpijskega komite Slovenije. Predlog je, da bi se ločeno tržilo Team Slovenia, Šport za vse in Šport mladih. To bi omogočilo več možnosti za razvoj projektov, ki niso vezani na delovanja Team Slovenia. Nov koncept trženja je pripravljen tudi za projekt Slovenija teče 2013, kjer bo še vedno v ospredju razvoj rekreacije po vsej Sloveniji.


Ena od pomembnejših vsebin je bila tudi predstavitev »Vizualne podobe slovenskega športa«. Ivo Tomc je izpostavil pomembnost, da se vse slovenske športne panoge in njihovi tekmovalci predstavljajo v enakih barvah, kar bi pripomoglo k prepoznavnosti Slovenije v športnem svetu.
Marketinški strokovnjak Iztok Sila je spregovoril o sponzoriranju z vidika podjetij. Bistvo sponzorskega sodelovanja med podjetjem in športnikom ali organizacijo je ustvarjanje dodatne prodaje na strani podjetja. Najpomembnejše pri sponzorskem odnosu je zaupanje.»Učinki sponzoriranja v športu so veliko hitrejši, kot v znanosti ali kulturi, kar bi morale športne organizacije bolj pogosto izkoriščati«, je zaključil Sila.


Blaž Bolcer iz odvetniške pisarne Bolcer,  je predstavil pomembnost pravnega sodelovanja med sponzorji in sponzoriranci, ki v Sloveniji trenutno ni dovolj dobro urejeno. Veliko težavam v sodelovanju se da izogniti že z ustrezno pripravljeno sponzorsko pogodbo. Bolcar ugotavlja, da »sponzorske pogodbe v Sloveniji premalokrat definirajo vse načine sodelovanje med sponzorjem in sponzorirancem«.


V zaključnem delu seminarja je bilo govora tudi o pomembnosti športa za razvoj regionalne regije in možnost pridobitve finančnih virov za šport preko programov EU. Največ možnosti imajo projekti, ki so umeščeni v trajnostni razvoj določene regije, kar bi morale upoštevati tudi organizacije, ki se prijavljajo na evropske razpise.

 

Ob robu dvodnevnega izobraževalnega seminarja se slovenski trenerji udeležujejo t.i. Olimpijskega trenerskega foruma. Prvi dan medsebojne izmenjave mnenj so se kresala kopja okrog udeležbe slovenskih športnikov na olimpijskih igrah, bili predstavljeni kriteriji za nastop na ZOI Sochi 2014 in v detajle predstavljen projekt Olimpijskega centra, katerega edini namen je strokovna in celovita obravnava vrhunskega športnika.