Novice

Iztok Čop: Na olimpijskih igrah treba najti pravo ravnovesje med sproščenostjo in zbranostjo

10. februar 2016 Lillehammer 2016 Iztok Čop, eden najuspešnejših slovenskih športnikov, ki se lahko med drugim pohvali s kar štirimi olimpijskimi kolajnami, je prepričan, da je na olimpijskih igrah treba najti pravo ravnovesje med sproščenostjo in zbranostjo.

Letošnje leto bo v znamenju olimpizma in olimpijskih iger. Vrhunec bodo od 5. do 21. avgusta poletne olimpijske igre.

 

Nekako v senci velikih iger bodo v tem mesecu, od 12. do 21. februarja, druge zimske mladinske olimpijske igre, na katerih bodo prvi stik z olimpizmom užili obetavni športniki, stari od 15 do 18 let, iz 70 držav sveta. Med njimi tudi 19 obetavnih športnic in športnikov iz Slovenije, ki bodo našo državo zastopali v sedmih disciplinah, alpskem smučanju, smučarskem teku, biatlonu, smučarskih skokih, nordijski kombinaciji, deskanju na snegu in smučanju prostega sloga.


Uradna predstavitev slovenske odprave je bila v četrtek na Bledu, mlade športnike pa je pozdravil in jim zaželel uspešnih nastopov podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Iztok Čop, nekdanji zelo uspešen veslač.
"V prvi vrsti jim želim čim boljši tekmovalni uspeh. To je tisto, zaradi česar so tukaj, povod, zaradi katerega so se uvrstili v reprezentanco. Po drugi strani pa bodo mladinske olimpijske igre za njih tudi priložnost, da si naberejo izkušnje v tej večji masi športnikov, ob druženju z različnimi športniki iz drugih športov, ki jih sicer ne srečujejo ali v nadaljevanju športne poti tudi ne bodo srečevali, razen na teh večpanožnih tekmovanjih. To pa so kasneje večinoma prav olimpijske igre," je dejal Čop, ki je v veslanju štirim kolajnam na olimpijskih igrah, dodal še 12 odličij na svetovnih prvenstvih.


"Pomen mladinskih olimpijskih iger je tudi v tem, da se naučiš vse to prenašati. Da te takrat, ko prvič kot mlad športnik prideš na prave olimpijske igre, ne odnese tisti 'vau' okrog vsega, ko vidiš maso športnikov, svetovne zvezdnike, druge športe in športnike, ki si jih vedno želimo ogledati v živo. Včasih marsikdo malce pozabi, zakaj pravzaprav točno je tam. Osredotočen pa je treba biti vedno na svoj nastop v prvi vrsti in potem vse drugo zraven," iz lastnih izkušenj pove 43-letni Čop.

Čop je prepričan, da so mladinske olimpijske igre vsekakor upravičile svoj namen, takšna tekmovanja v rani mladosti naj bi bila kar ena lepa priprava za naprej: "Moram reči, da zavidam tem mladcem, da imajo ta tekmovanja. Jaz bi se jih z veseljem udeleževal, ko sem

bil sam najstnik. Na žalost tega takrat ni bilo."

 

Sicer pa mladim športnikom svetuje, naj vse sile usmerijo predvsem v svoj nastop: "Mogoče sem bil že kot mlad osredotočen na svoje tekme, tudi zato, ker sem že na svoje prve olimpijske igre šel z željo po osvojitvi medalje. Na svoj nastop sem bil popolnoma zbran. Imel sem pa tudi nekaj sreče, da je bilo veslanje vedno na sporedu prvi teden olimpijskih iger, se pravi, ko zaključiš tekmovanje, potem je čas, da se nekoliko užije tistih pravih iger in te sem, ko sem bil mlajši nekako še užil na svojih prvih in drugih igrah, potem tudi to ni bilo več tako zanimivo."


"V prvi vrsti mora biti vedno tekmovanje, tekmovalni nastop, tekmovalni uspeh. Seveda ni nobena tragedija, če tega ni. Mislim pa, da mora biti prisoten ta fokus. Sicer pa lahko vidimo, da tudi sam organizator želi dati širino vsemu skupaj. Poleg tekmovanj imajo športniki na mladinskih olimpijskih igrah organizirana različna druženja, delavnice, ki se jih bolj ali manj tudi morajo udeleževati. Ravno to, da se zraven družijo in pa ohranjajo zbranost na tekmovanje, je tista prava priprava, o kateri sem prej govoril, da bodo potem, upajmo, malo bolj znali presoditi, kaj jih čaka," mladim olimpijcem svetuje Čop.


"Tudi trenerji, ko pridejo prvič na olimpijske igre, so nekoliko izgubljeni in ne znajo najti pravega ravnovesja med tisto sproščenostjo, ki mora biti, hkrati pa pravo zbranostjo in pa pritiskom tekmovanja. To ravnotežje je dostikrat kar težko najti. Tudi med slovenskimi športniki se je marsikdo vrnil razočaran ravno zaradi tega, ker se niso znali pravilno odzvati, ker je bilo toliko novih stvari na olimpijskih igrah. Mislim, da se s takšnimi tekmovanji v mlajših kategorijah skuša posameznike na to čim bolj pripraviti," pomen mladinskih olimpijskih iger izpostavi Čop, eden izmed treh podpredsednikov slovenske olimpijske družine, sicer pa predsednik strokovnega sveta OKS za tekmovalni šport.


Čop je prvo člansko medaljo na svetovnem prvenstvu osvojil v dvojcu brez krmarja z Denisom Žvegljem že v osamosvojitvenem poletju 1991, sicer še v jugoslovanskem čolnu, a na zmagovalnem odru že s trobojnico mlade slovenske države. Leto pozneje je ista dvojica osvojila prvo olimpijsko medaljo za samostojno Slovenijo, velike uspehe je v nadaljevanju dosegal v skifu, v katerem je bil leta 1995 svetovni prvak.
Posebno zgodbo je spisal v dvojnem dvojcu z Luko Špikom, s katerim sta bila med drugim trikrat svetovna prvaka v dvojnem dvojcu, svetovna rekorderja, osvojila pa sta tudi komplet olimpijskih medalj, v Sydneyju 2000 zlato, v Atenah srebro, v Londonu leta 2012 ob koncu kariere pa si je priveslal še bron za svojo četrto olimpijsko odličje.