Novice

Jacques Rogge MOK zapušča brez nostalgije

06. september 2013 Mednarodne zadeve Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Jacques Rogge se te dni poslavlja s položaja, ki ga je vodil 12 let.

"Poslavljam se brez nostalgije. Ne oziram se v preteklost, temveč gledam v prihodnost, v moje življenje v naslednjih letih," je dejal 71-letni Belgijec, ki bo naslednika dobil prihodnji torek, za njegov stolček se poteguje šest kandidatov.


Svoj prvi mandat je Rogge začel leta 2001, ko je nasledil Španca Juana Antonia Samarancha. Nekdanji olimpijski jadralec je dejal, da mu je predsedniška vloga Moka prinesla veliko različnih izkušenj in spominov. "Sem užival v tej vlogi? Ne vedno. Je bilo razburljivo? Vsekakor! Biti predsednik Moka je brez dvoma velik privilegij," je dejal Rogge na novinarski konferenci in dodal: "Ustvaril sem veliko dobrih in tudi slabih trenutkov, a največja nagrada zame je dobrobit športnikov ter dejstvo, da sem bil uspešen predsednik krovne olimpijske organizacije."


Rogge, katerega morda največji dosežek je, da je povrnil ugled Moku, potem ko se je vladavina Samarancha končala s podkupovalnim škandalom okoli zimskih olimpijskih iger leta 2002 v Salt Lake Cityju, je govoril tudi o svojih najljubših in najtežjih trenutkih. "Trenutki, ki so mi najbolj ostali pri srcu, so gotovo sklepne slovesnosti treh poletnih in treh zimskih olimpijskih iger ter dveh olimpijskih iger mladih, za vse pa lahko rečem, da so bile dobre igre za športnike. Športniki so namreč osrčje vsakih olimpijskih iger," je dejal Rogge in dodal: "Najhujši trenutek in eden, ki ga ne bom nikoli pozabil, pa je brez dvoma smrt gruzijskega sankača Nodarja Kumaritašvilija na dan odprtja zimskih olimpijskih iger v Vancouvru 2010."


Rogge je še poudaril, da ni bilo vse rožnato. "Sem perfekcionist in kot športnik si vedno prizadevaš, da bi bil še boljši. Seveda so stvari, ki bi se jih dalo izboljšati, a vesel sem, da so imeli športniki v tem času dobre olimpijske igre, na katerih so tekmovali."


Belgijec je še povedal, da je nekdanji južnoafriški predsednik Nelson Mandela zagotovo najbolj vplivna oziroma občudovanja vredna oseba, kar jih je spoznal kot predsednik Moka, ob tem pa poudaril, da bodo zadnji dnevi zanj precej čustveni. "Seveda bodo zelo čustveni, a poslavljam se brez nostalgije," je še enkrat poudaril Rogge, ki bo ostal častni član Moka in obljubil, da bo še naprej redni obiskovalec olimpijskih iger.