Novice

Japonski premier se je v parlamentu opravičil zaradi olimpijskega stadiona

10. avgust 2015 Športne igre Japonski premier Shinzo Abe se je v parlamentu opravičil zaradi težav pri izgradnji osrednjega stadiona za olimpijske igre leta 2020 v Tokiu, ki bo končan le tri mesece pred začetkom iger.

Razlog za zamudo je spremenjen dizajn stadiona, kar so zaradi prevelikih stroškov storili na zahtevo Abeja in njegove vlade sredi julija letos.
"Zaradi te odločitve bo potrebno ponovno sesti za risalne deske in zato bodo porabljena dodatna sredstva, s katerimi pa bomo prihranili potem pri gradnji. Gre za dragocena javna sredstva, zato se globoko opravičujem prebivalcem Japonske ... Obljubljam vam, da bomo izpolnili naše obveze, da bodo OI uspešne," je dejal Abe. Obenem je zavrnil zahteve opozicije po odstavitvi ministra za šport Hakubuna Shimomura.


Japonska vlada je prejšnji mesec zavrnila gradnjo stadiona po načrtih iraško - britanskega arhitekta Zahe Hadida, saj bi stroški presegli dve milijardi ameriških dolarjev. Z novim razpisom Japonska upa, da bo primerne načrte dobila do konca letošnjega leta. Japonci so doslej s spremembami nekaterih projektov in objektov za igre že prihranili 1,7 milijarde dolarjev.


Vodja organizacije iger, nekdanji japonski premier Yoshiro Mori, se je Mednarodnemu olimpijskemu komiteju v začetku tega meseca že javno opravičil za zamudo, ki je nastala zaradi spremembe. A je Mok spremembe odobril, saj se bodo tako organizatorji izognili še višjim stroškom.


Osrednji olimpijski stadion v japonski prestolnici bo 24. julija 2020 gostil slovesnost ob odprtju, v uporabo pa ga bodo po sedanjih predvidevanjih predali šele aprila istega leta.