Novice

Kako se na MOI Lillehammer pripravlja naš mladi ambasador

27. januar 2016 Lillehammer 2016 Anže Berčič je tisti, ki bo z našimi mladimi športniki odpotoval na Norveško ter jim s svojimi nasveti pomagal kot eden izmed mladih ambasadorjev tega športnega dogodka.

Eden najboljših slovenskih kanuistov Anže Berčič se je tako kot nekaj njegovih reprezentančnih kolegov letos odločil, da trening v zimskem obdobju opravi v daljni Avstraliji. Tja je odpotoval v začetku januarja, saj ga februarja, ko bo večina ostalih slalomistov še nabirala formo v toplih krajih, čakajo druge obveznosti. Berčič bo namreč kot mladi ambasador zimskih mladinskih olimpijskih iger odpotoval v Lillehammer.

 

Za Anžetom Berčičem je že dobršen del treninga na olimpijski progi iz leta 2000, ki ga ocenjuje kot uspešnega. »Treningi potekajo dobro, saj imam dobro primerjavo. Držim se predpisanega programa, sem si pa ob koncu tretjega tedna priprav vzel nekaj več počitka pred napadom na zadnjih deset dni treninga. Največ treningov opravim s kanuisti francoske reprezentance in Janošem Peterlinom. V prvem tednu, ko nas na progi še ni bilo veliko, sva s Petrom (Kauzerjem, op.p.) naredila nekaj skupnih treningov tudi s Fordom, Prindišem in Halčinom. Tudi z Luko (Božičem, op.p.) se dogovoriva za skupen trening, če se najina programa vsaj približno ujemata. Vsi sodelujemo,« je povedal Berčič in dodal: »Imam dober občutek. Čoln dobro teče, me pa čaka še kar nekaj dela, da vse postavim na svoje mesto. Časa je še dovolj, saj je šele januar.«

 

Letošnji trening v Penrithu pa bo slalomistom ostal še posebej v spominu, saj je na progo zašla izjemno strupena rjava kača: »Kačo sem videl, ko so jo začeli loviti gasilci, saj sem prišel iz fitnesa. Moram reči, da je bil kar divji boj. Bila je skrita v vodi, med vodno travo, pod rešetkami pri vodnih črpalkah, tako da se je dolgo spretno izmikala. Šlo je za agresivno rjavo kačo, ki je druga najbolj strupena kača na svetu, tako da ni bilo šale. Kasneje sem na internetu našel članek, kjer so bile opisane posledice ugriza in boj za preživetje. Groza! Napadeni je omenil, da je bilo kot bi mu vrela kri!«

Berčič, ki se je po koncu lanske sezone znova bolj posvetil tudi študiju, bo praktično takoj po povratku z južne poloble prevzel vlogo mladega ambasadorja MOI v Lillehammerju. »Iz Avstralije se bom vrnil 4. februarja in če bom pristal pravočasno, bom šel brez postanka na Bled, kjer bo predstavitev ekipe, ki bo zastopala Slovenijo na MOI v Lillehammerju. Naslednji dan imam še izpit na Fakulteti za šport, potem pa bom počasi vso energijo preusmeril v MOI. Osmega februarja bomo z ekipo namreč odpotovali proti Lillehammerju,« je povedal Berčič, ki sicer ne bo edini slalomist na divjih vodah v vlogi mladega ambasadorja. Francoska ekipa je namreč za svojo ambasadorko izbrala slalomsko reprezentantko Nourio Newman.

 

»Moja naloga s strani MOK-a bo, da mladim tekmovalcem omogočim čim bolj polno izkušnjo olimpijskih iger ter jim predstavim Learn&Share aktivnosti. To so zelo raznolike aktivnosti, ki naj bi mladim pomagale na njihovi športni poti, da bi bili čim bolj uspešni tako na tekmovanjih kot tudi v življenju na splošno. S strani OKS-a pa bom pomoč vodji odprave Žigi Dobnikarju. Ker sem sam vrhunski tekmovalec, vem, da se je na olimpijske igre zelo težko uvrstiti, zato mislim, da je na MOI zelo pomembno tudi, da tekmovalci izkoristijo priložnost in se poleg vseh dodatnih aktivnosti osredotočijo na tekmovanje in iz nastopa na MOI odnesejo čim več. Postavil sem si nalogo, da vzpostavim močan ekipni duh, da pripravim tekmovalce na to, da se spodbujajo in navijajo drug za drugega. Če mi to uspe, bom zadovoljen,« je ob koncu svojo vlogo na MOI opisal Berčič.