Novice

Kako se na OI RIO pripravljajo Tokić, Belakova in Šimičeva

25. maj 2016 Rio 2016 Namiznoteniški igralec Bojan Tokič si na letošnjih OI v Rio de Janeiru želi prebiti med šestnajst najboljših, telovadka Teja Belak in triatlonka Mateja Šimic pa si želita uvrstitve okrog dvajsetega mesta.

Igre bodo avgusta, vmes pa bodo imeli športniki še številne tekme, tudi evropska prvenstva in močne turnirje, ter treninge.


Tokič danes odpotuje na odprto prvenstvo Hrvaške, naslednji teden pa bo najmočnejši turnir pri nas na Otočcu. "Vesel sem, da je po daljšem času dober turnir pri nas, dva meseca pred OI in bo veliko dobrih tekmovalcev. Na Otočcu bo zanimiv turnir, sam sem vedno dobro nastopil doma, tudi ko je bil turnir v Velenju. Toda zame je najpomembnejša dobra igra v Riu. Tam bo vse odvisno od dnevne forme, navdiha ... Toda če se bom boril sam s sabo, bo to najtežje in na to raje ne pomislim. Po omenjenih turnirjih pa me verjetno čaka trening s Portugalci in na Švedskem, česar sicer še nisem potrdil," je v okviru Maxi kluba STA dejal Tokič.


Belakovo v prihodnjih dneh čaka nastop na EP. "V soboto potujemo v Švico, na EP sem kar malo pozabila, ker sem bila osredotočena na predolimpijski kvalifikacijski turnir in je zame največji uspeh, da sem prišla na OI. Za EP se nisem posebej pripravljala in bom skočila stare skoke. Potem bom imela dve tekmi svetovnega pokala in se bom po EP pripravila na preskok ter ostalim elementom dodala en težji skok. Na OI bom nastopila le v preskoku in si želim do 20. mesta, finale pa je nedosegljiv," je menila Belakova.


Šimičeva na EP ne bo nastopila, tudi zato, ker ima na ta prvenstva v preteklosti zelo slabe spomine, saj je morala odstopiti zaradi slabše forme, imela je težave s poškodbami ali pa okvarami kolesa. "Osredotočila sem se na kvalifikacije za OI, ki so se končale šele pred desetimi dnevi, zato na EP v Lizboni ta teden ne bom nastopila. Posvetila se bom pripravam na Rio, kakšno tekmo v Evropi pa bom opravila kot pregledno. Vadila bom doma, v Radovljici, kjer je 50-metrski bazen in blizu atletski stadion ter Bled, kjer lahko vadim na vodi v naravi. Julija bom odšla na Portugalsko, kjer je mednarodna triatlonska zveza pripravila kamp za nekaj olimpijcev, v začetku avgusta pa grem že v Brazilijo, najprej na priprave skupaj z italijansko reprezentanco, potem pa me čakajo OI v Riu, kjer si želim priti do 20. mesta, vse pa bo odvisno od dnevnega počutja, lahko bo boljše ali pa tudi malo slabše," je povedala Šimičeva.


Petintridesetletni Tokič je že nastopil na poletnih olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008 in Londonu leta 2012, oba nastopa je končal v tretjem krogu in z enakima dosežkoma; zabeležil je po eno zmago in poraz. "To bodo moje tretje OI. Glede na svetovno lestvico sem imel ves čas kvalifikacije pod kontrolo. Na odločilnem kvalifikacijskem turnirju pa je bilo za OI na voljo 11 mest, razen Nemca Dmitrija Ovčarova so morali vsi priti, bil sem dvajseti nosilec in sem prišel med deseterico, kar je uspeh. Toda če mi ne bi uspelo tam, bi prišel v Rio prek svetovne lestvice, sem na 48. mestu, 87. mesto pa je še zadostovalo," je dejal nogometni navdušenec Tokič, ki navija za Juventus, blizu pa mu je tudi Barcelona.


Na igrah pred štirimi leti v britanski prestolnici je tekmovala tudi 36-letna Šimičeva in osvojila 37. mesto. "Avgusta lani sem bila že na prizorišču OI, na onesnaženost vode nimamo vpliva, tudi sicer me nič posebnega ni motilo. Toda moja pot v Rio je bila dolga 18 mesecev in se je končala šele pred dobrim tednom dni. Bilo je naporno, srečo pa sem imela, da sem že na začetku nabrala dovolj točk in mi zadnje tri mesece ni bilo treba iti na nož na vsaki tekmi. Tako mi je ostalo dovolj časa za nemotene priprave na OI. Moja najmočnejša disciplina je kolesarstvo, sem pa tudi ena najboljših tekačic in sem nekajkrat že osvojila naslov državne prvakinje na 10.000 m," je pojasnila Šimičeva, ki je tekmovalno pot začela kot plavalka in je nastopala vse do članske kategorije, s 15 leti pa se je že poskusila v triatlonu.


Belakova bo prvič nastopila na OI, nastop v Riu pa si je priborila 18. aprila letos na predolimpijskem kvalifikacijskem turnirju prav na prizorišču OI; med 95 uvrščenimi telovadkami je v mnogoboju zasedla 52. mesto z 51,665 točke. Slovenska ženska športna gimnastika bo imela tako svoje mesto na tretjih OI po vrsti. Leta 2008 je v Pekingu nastopila Adela Šajn, štiri leta kasneje v Londonu pa Saša Golob.


"V zadnjem času sem imela veliko poškodb, od oktobra lani, najprej težave z vezmi v stopalu, potem se mi je vnel stopalni lok, dva dni pred najpomembnejšo tekmo pa sem padla in se mi je nabirala voda v kolenu in stanje še zdaj ni dobro. Aprila sem morala na predolimpiski turnir kljub poškodbi, a sem zbrala dovolj točk in se uvrstila na OI. Imam srečo, da ves čas treniram mnogoboj, za specialiste na posameznih orodjih je težje priti na OI. V Riu na kvalifikacijah ni bilo še pravega olimpijskega vzdušja, tudi ni bilo vse pripravljeno na OI in upam, da bo v naslednjih dveh mesecih vse nared," si je želela Belakova, ki gimnastiko trenira že 15 let.