Novice

Kandidati za nastop v Riu podpisali olimpijske pogodbe

31. december 2015 Vrhunski Šport Lepo število slovenskih športnic in športnikov - kandidatov za nastop na olimpijskih igrah v Riu se je zbralo na 1. skupnem srečanju na Bledu.

Športniki - kandidati za nastop na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru, teh je trenutno na spisku 84, so na Bledu podpisali pogodbe, ki urejajo pravice in dolžnosti udeležencev v obdobju pred med in po igrah v odnosu do olimpijskega komiteja, pokroviteljev in partnerjev.


Po celodnevnem druženju, del tega so bile tudi delavnice, kjer so kandidatom, poleg  obveznosti in dolžnosti, zapisanih v pogodbi, predstavili tudi igre, zdravstvene razmere in prežeče nevarnosti v Braziliji, prehrano in druge koristne informacije v zvezi z igrami, so na javni prireditvi  pogodbe z OKS podpisali še kapetan rokometne reprezentance Uroš Zorman, gorska kolesarka Tanja Žakelj, jadralec Vasilij Žbogar in kanuist Benjamin Savšek.
"Voda bo dovolj čista za uspeh," je, med drugim povedal nosilec olimpijske medalje iz Londona Vasilij Žbogar, ki je  posredno opozoril, da vse napore vlaga v osvojitev že tretje olimpijske kolajne, pri tem pa mu ni na poti prav nič.


Za mlajše kandidate, ki bodo prvič na olimpijskih igrah, so bile pomembne predvsem delavnice. Med drugimi sta jim svoje izkušnje predstavila tudi nekdanja olimpijska prvaka Primož Kozmus in zdajšnji podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Iztok Čop, ki bo tudi vodja olimpijske odprave v Riu.


"Ko enkrat podpišeš pogodbo, je to zelo velik dogodek. Za mlajše pa je to tudi izredna motivacija, ki ti da izredno voljo, saj dobiš zavedanje, da si del olimpijskega kroga in vsega tega cirkusa, ki se dogaja okrog iger. Takrat mladi dobijo zavedanje, da so cilji v športu dosegljivi,"  je podpis pogodb pospremila plavalka Anja Klinar, ki se bo po Atenah 2004 udeležila svojih četrtih iger. Tudi ona v teh dneh večkrat deli svojo prvo olimpijsko izkušnjo, ko je s 16 leti prvič nastopila na največjem športnem dogodku na svetu. "To je bilo res nekaj posebnega. Prav pred mano sta nastopali morda največji imeni plavanja takrat Ian Thorpe in Grant Hackett. Sama sem bila takrat v tej družbi kar prestrašena in nato na tekmi tudi povsem trda," se iger spominja Gorenjka.


OKS je na dogodku na Bledu predstavil tudi svoj projekt štipendiranja mladih športnikov in dijakov, namenjen podpori izobraževanja športnikov, ki ga podpira sponzor SKB. V imenu mladih športnikov je plačilno kartico prevzel kapetan mlade slovenske rokometne reprezentance Jaka Malus, ki je ekipo vodil na lanskih mladinskih olimpijskih igrah v Nanjingu.


Skozi ves dan so se olimpijske kandidati zelo potrudili ustreči željam pokroviteljev olimpijskih reprezentanc in posvetili precej časa snemanju spotov in fotografiranju ter tako veliko prispevali h kampanji slovenske športne krovne organizacije.

 

Po opravljenem izobraževalnem delu so se vsi športniki pridružili poizkusu podiranja novega rekorda ob Blejskem jezeru, ki je tudi uspel. Več o Olimpijskem krogu varnosti pa si oglejte v videu.