Novice

Katar in Iran za zmago na azijskih kvalifikacijah za Rio

26. november 2015 Rio 2016 Katar in Iran sta finalista azijskih moških rokometnih kvalifikacijah v Dohi za nastop na poletnih olimpijskih igrah prihodnje leto v Rio de Janeiru.

Katar, sicer drugouvrščena reprezentanca z letošnjega svetovnega prvenstva v Dohi, je v današnjem polfinalu ugnal Južno Korejo s 30:26 (14:9), Iran pa je bil boljši od Bahrajna s 35:30 (16:12).


V primeru katarske zmage v velikem finalu azijskih kvalifikacij si bo Slovenija dokončno izborila nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za nastop na olimpijskih igrah v Braziliji. Naša izbrana vrsta je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Dohi zasedla osmo mesto in je prva v čakalnici za prosto mesto na olimpijskih kvalifikacijah, ki bodo na sporedu med 7. in 10. aprilom prihodnje leto.


A Slovenija tudi v primeru zmagoslavja Irana nad Katarjem še ne bo zapravila vseh možnosti za preboj na olimpijske kvalifikacije. Nanje se bo uvrstila v primeru, da prvo mesto na evropskem prvenstvu v začetku prihodnjega na Poljskem osvojijo Francija, Poljska, Španija, Danska, Hrvaška ali Nemčija, ki so se na svetovnem prvenstvu v Katarju uvrstile pred Slovenijo. V primeru zmagoslavja preostalih reprezentanc na sklepnem turnirju stare celine na Poljskem (Makedonije, Srbije, Islandije, Belorusije, Norveške, Švedske, Madžarske, Rusije ali Črne gore) pa ne bo nastopila na olimpijskih kvalifikacijah.


Nastop na olimpijskih igrah v Riu so si že zagotovili gostitelji Brazilci, svetovni prvaki Francozi in Argentinci. Slednji so slavili na letošnjih panameriških igrah v Torontu.