Novice

Kazan tudi kandidat za OI 2028?

10. avgust 2015 Mednarodne zadeve V Rusiji in Tatarstanu je javna skrivnost, da naj bi se Kazan, ki velja za športno prestolnico Rusije, potegoval za olimpijske igre leta 2028.

Takšnega mnenja je veliko ruskih novinarjev na svetovnem prvenstvu v plavanju, tako pa menijo tudi meščani prestolnice te ruske republike.


Kazan je v zadnjih letih naredil izreden preskok pri gradnji športne infrastrukture. Po navedbi lokalnih oblasti ima mesto kar 42 športnih objektov, ki so primerni za mednarodna tekmovanja in dodatni vložki po tej plati bi bili le še minimalni.


Minili so časi, ko je bil Kazan znan le po hokejski ekipi lige NHL Barsu in nogometaših rubina. Tukaj je tudi eden od nacionalnih teniških centrov, ekipa v hokeju na travi je ruski prvak. A mesto premore tudi vodni center, stadion primeren za igre in večino drugih objektov, ki so bili zgrajeni za univerzijado leta 2013, infrastruktura v mestu pa se z vsakim dogodkom še izboljša. Univerzijada je mestu dala tudi podaljšano progo podzemne železnice in nov letališki terminal. "Nisem še bil na tako urejenem tekmovanju, vključno z olimpijskimi igrami," pa je o organizaciji Rusov povedal tudi slovenski selektor Miha Potočnik.


Nove organizacijske izkušnje je dalo tudi svetovno prvenstvo v plavanju, leta 2018 bo tukaj del nogometnega svetovnega prvenstva, Kazan pa je tudi med kandidati za evropske igre in tekmovanje World Skills Games 2019. Tudi leto 2028 za olimpijske igre ni izbrano nenačrtno, saj je Rusija s Sočijem 2014 igre gostila pred kratim, obenem pa s številni zavedajo, da državi trenutno mednarodna politična klima ni povsem naklonjena.