Novice

Kolesarki v času devetouvrščene, nedelja v znamenju kolesarjev in Debevca

20. junij 2015 Baku 2015 Na evropskih igrah v Bakuju so s tekmo opravile kolesarke. Na 120-kilometrski cestni dirki sta Slovenki Polona Batagelj in Urša Pintar prišli v cilj kot 21. in 23., obe v času devetouvrščene Poljakinje Eugenie Bujak.

"Tekma se je končala v skladu s pričakovanji. Spredaj so bile kolesarke, ki krojijo svetovni vrh, seveda pa še kakšna manjka in realnih možnosti, da bi jim bili enakovredni danes ni bilo. Pomembno je, da sta obe slovenski kolesarki končali v času Bujakove in v prvi tretjini uvrščenih," je bil zadovoljen selektor Gorazd Penko.


V zahtevnih razmerah, predvsem v izredni vročini, so se tekmovalke na krožni progi spopadle z dvema vzponoma, pri čemer je bil zahtevnejši prvi, tlakovan s kockami. "Tukaj se je že v prvem krogu delala selekcija. Bilo je tudi nekaj pobegov in vse favoritinje so te poskuse vedno pokrile," je še povedal Penko in s tem še enkrat potrdil, da so bile najboljše na papirju tokrat tudi najboljše na tekmi. Zmagala je Belorusinja Alena Amialsjukova pred Poljakinjo Katarzyno Newiadomo in Nizozemko Anno van der Bregen, ki so imele na koncu največ moči in se otresle četrte v boju za medalje Nizozemke Ellen van Dijk. Ostale tekmovalke so zaostale dve minuti in več.


Z nastopi sta danes v dvaintridesetini finala končala tudi dva slovenska lokostrelca. Jako Komočarja je s 7:3 izločil Turek Yagiz Yilmaz, Roka Bizjaka pa Norvežan Baard Nesteng s 6:0. Svoj nastop še čaka lokostrelec Den Habjan Malavašič, vroče orožje za prvo medaljo pa ima Slovenija tudi v gimnastičnem centru, kjer Sašo Bertoncelj čaka na finale na konju z ročaji.

 

Nedelja pa bo na evropskih igrah v Bakuju postregla s šestimi slovenskimi nastopi. Nastopili bodo strelec Rajmond Debevec, kolesarji na cestni dirki in boksar Aljaž Venko.
Najbolj vroče bo na kolesarski dirki, kjer so selektorju Gorazdu Štanglju po odpovedi Luke Mezgeca ostali na voljo Gregor Gazvoda, Jan Tratnik in Matej Mugerli, ki se bodo spopadli z 215-kilometrsko krožno traso.


"Glede na traso in fante posebnega presenečenja ne pričakujem, s pametnim nastopom pa je možen tudi dober rezultat. Upam, da bo Gazvoda lahko pomagal, Mugerli ali Tratnik pa to izkoristila," pravi Štangelj. Številne kolesarske velesile bodo imele lažje delo, saj bodo zastopane s šesterico kolesarjev. "Ni pravi čas za to dirko. Tudi Španci so prišli le s petimi. Zdaj poteka dirka po Sloveniji, pa dirka Po Švici, tukaj je Tour in zato smo imeli težave s sestavo ekipe. Enostavno ni šlo drugače. Samo za število kolesarjev sem nismo vozili."
Zimzeleni Rajmond Debevec bo nastopil še na tekmi z malokalibrsko puško v trojnem položaju, prvič pa se bo predstavil tudi boksar Aljaž Venko, ki ga v osmini finala kategorije do 75 kilogramov čaka Finec Dmitri Tretyak.


Živahno pa bo tudi v olimpijski vasi. Prvi del slovenske odprave bo že v nedeljo zapustil Azerajdžan, ob Kaspijsko morje pa se bodo preselili judoisti, plavalci, košarkarji in še nekateri.