Novice

Komisija MOK začela obisk v Pekingu

24. marec 2015 Vrhunski Šport Komisija Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) je v Pekingu pričela s pregledom predloga kitajskega glavnega mesta za gostitev zimskih olimpijskih iger v letu 2022.

V petih dneh bo devetnajst članov komisije ocenilo devetnajst že zgrajenih športnih objektov, prometno infrastrukturo in onesnaženost okolja, poroča agencija dpa.


Peking bo komisiji podrobno predstavil svoje videnje izvedbe zimskih iger. Prejšnjo sredo je komisija že ocenila Almaty v Kazahstanu. "Almaty ima spektakularne gore, nekaj zelo dobrih športnih objektov in navdušenje nad zimskimi športi," je po obisku osrednje Azije dejal predsednik komisije Mok Alexander Zhukov.


Peking sicer že ima izkušnje z olimpijskimi igrami. Te je gostil leta 2008, vendar člane MOK skrbi visoka onesnaženost zraka in spoštovanje človekovih pravic na Kitajskem.


Wang Hui namestnik generalnega sekretarja kitajske kandidatura je dejal, da bodo pokazali svojo željo, da bi gostili zimske igre. Kot del svojega predloga so predlagali, da bi tekme alpskega smučanja, hokeja, drsanja in curlinga gostili v Yanqingu. Tekme deskanja na snegu, teka na smučeh, prostega smučanja in biatlona pa v gorovjih Zhangjiakouja v provinci Hebei.


Odločitev bo Mok sprejel 31. julija na zasedanju v Kuala Lumpurju. Peking je tudi prvo mesto, ki želi po poletnih olimpijskih igrah gostiti še zimske olimpijske igre.