Novice

Konjeniški zvezi Slovenije sredstva MOK

22. december 2014 Vrhunski Šport Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez je preko Olimpijske solidarnosti zagotovil sredstva za Konjeniško zvezo Slovenije.

Gre za projekt »Razvoj športne strukture v dresurnem jahanju«, ki ga je Konjeniška zveza Slovenije v sodelovanju s Kobilarno Lipica in Arthurjem Kottasom Heldenbergom uspešno predstavila in z njim kandidirala na razpisu Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez (OKS-ZŠZ) za razvoj nacionalne športne strukture.

 

OKS-ZŠZ je med vsemi prispelimi kandidaturami izbral in podprl kandidaturo Konjeniške zveze Slovenije in potem s projektom kandidiral za razvoj nacionalne športne strukture na Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK). MOK je med izbranim projekti izbral tudi projekt Konjeniške zveze Slovenije in ji preko OKS-ZŠZ namenil sredstva za realizacijo projekta.  


»Za Konjeniško zvezo Slovenije je izbor na kandidaturi s programom dresurnega jahanja pomemben tudi na simbolne ravni, saj letos mineva 30 let odkar so slovenski jahači, jahači Kobilarne Lipica Alojz Lah, Dušan Mavec in Stojan Moderc nastopili na olimpijskih igrah v Los Angelesu in odlično opravili prvi ekipni olimpijski nastop jahačev bivše Jugoslavije v  dresurnem jahanju« je povedal Bogomir Vnučec, predsednik Konjeniške zveze Slovenije.


»Tako bo Konjeniška zveza Slovenije ob podpori MOK in OKS-ZŠZ in Kobilarne Lipica perspektivnim slovenskim jahačem prvič omogočila tri trening tabore pod vodstvom enega najvidnejših svetovnih trenerjev za dresurno jahanje Arthur Kottas-Heldenbergom, ki je svojo dolgoletno in uspešno kariero v Španski jahalni šoli na Dunaju zaključil kot glavni trener, po upokojitvi pa nadaljuje svoje strokovno delo kot gostujoči trener v številnih uglednih svetovnih konjeniških centrih in avtor knjig o dresurnem jahanju. Zaradi večjega števila, od prvotno načrtovanih udeležencev, se bodo treningi kampi izvajali s pomočjo  njegove pomočnice Elke Potucek-Puscha , ki bo  z vsakim  jahačem izvajala  individualne treninge« je poglavitne smernice pojasnil Zlatko Polajžer, generalni sekretar Konjeniške zveze Slovenije.


Niz treningov pomeni za slovensko konjeništvo priložnost za občuten kakovostni korak naprej na področju ravni strokovnega znanja. »Za mnoge slovenske jahače pomeni prvo priložnost sodelovanja z enim mednarodno najbolj uveljavljenih trenerjev. Z gotovostjo lahko trdimo, da bi bilo tovrstno  izobraževanje sicer za mnoge nedosegljivo, tako z vidika organizacije kot tudi cenovne dostopnosti« je še povedal Zlatko Polajžer.


»Izbor jahačev se je opravil  na osnovi razpisa med člani Konjeniške zveze Slovenije in njihovimi perspektivnimi tekmovalci.  Med vsemi prispelimi prijavami je izbor jahačev opravil Strokovni svet KZS v dresurnem jahanju. Ker je bil interes jahačev izredno velik se je število udeležencev iz 15 povečalo na 20. Jahače smo razdelili v več skupin, in sicer glede na starost in nivo znanja posameznega jahača in konja« je povedala Dora Markun, predsednica strokovnega sveta za dresurno jahanje. Prvi trening poteka od 19. do 22. decembra 2014 v jahalnici na Stožicah v Ljubljani in je odprt za ogled trenerjem in drugi stroki Konjeniške zveze Slovenije.