Novice

Košarkarji strli Izraelce

23. junij 2015 Baku 2015 Na evropskih igrah v Bakuju se je začel tudi košarkarski turnir v igri 3 x 3 oziroma streetballu. Slovenija je v uvodnem nastopu v predtekmovalni skupini premagala Izrael kar s 16:7.

V sredo Slovence čakata še obračuna z Romuni in Litovci.
Četverica kranjskih Škorcev, ki že desetletja skupaj preživlja pod obroči, je v dvoboju z Izraelom dokazala, da se med sabo poznajo do zadnje podrobnosti, kar je omogočalo atraktivne asistence in podaje na pamet, proti čemur Izrael enostavno ni našel primerne igre. "Skupaj smo uradno že 12, 13 ali celo 15 let, a skupaj smo igrali tudi že pred tem pred šolami, na igriščih in to se seveda pozna," v smehu pravi Jure Eržen.


Jure Eržen, Dario Krejič, Uroš Troppan in Boris Jeršin so imeli danes več dela z adaptacijo na pogoje, kot pa na nasprotnika. Pri 37 stopinja Celzija, na igrišču je bilo še precej bolj vroče, in v močnem vetru so morali najti pot do nasprotnega koša. Izraelci so sprva zaostajali vsega tri do štiri točke, v drugi polovici obračuna pa so Kranjčani le uslišali trenerja Matica Vidica, ki je stalno zahteval "igro na Curija", saj je veter preprečeval met z razdalje, celo s prostih metov, in Eržen je začel dobivati žoge in razlika je narasla na 15:5, s čimer je bilo jasno, da so Škorci pozobali prvega nasprotnika in ekipi sta počakali le še na konec.
Za Slovence je bilo najhujše vroče sonce, četverico 40-letnih košarkarjev čaka doma pet otrok, zato so po tekmi že preračunavali, kje bodo tekme v sredo, kako najti senco in kako se ohladiti ter kako se lotiti naslednjih tekem. "Najhujše so bile razmere, zato je štela igra pod koš. Tukaj pa sem potem jaz tisti v ekipi, ki mora prevzeti odgovornost," je po tekmi povedal Eržen in dodal, da Slovenija tukaj cilja na medaljo: "Želimo si zmagati, a bo težko. Tukaj je pet šest najboljših ekip na svetu na čelu s Srbi, Rusi, Romuni in Litovci. Veseli pa me, da so tukaj res vse najboljše ekipe na svetu." O pogojih pa je dodal: "Pogoji so za vse enaki in ena od kvalitet dobrih ekip je tudi adaptacija na pogoje in na sodniški kriterij."


S tekmo je danes že končal tudi badmintonist Iztok Utroša. Z 2:0 (8, 18) ga je premagal Nemec Dieter Domke. Ukrajinca Genadij Natarov in Julija Kazarinova pa sta prav tako z 2:0 (9, 15) ugnala slovenski par Kaja Stankovič/Primož Flis.


Danes bodo med Slovenci aktivni še plavalci in košarkarice v igri 3 x 3.