Novice

Košarkarski ekipi na medaljo, judoisti ekspresno s tatamija

26. junij 2015 Baku 2015 Obe slovenski ekipi v košarki 3 x 3 se bosta v petek na evropskih igrah v Bakuju borili za medalje.

Dekleta so v četrtfinalu odpravile Švicarke z 17:11 in jih v polfinalu čaka Ukrajina, moška vrsta pa je v dramatični tekmi po podaljšku premagala Grčijo z 18:17. Polfinalni nasprotnik bo Rusija.


Izredno napet moški obračun je imela Slovenija že dobljen, ko je Dario Krejič sedem sekund pred koncem zadel za 16:14, nato pa je slovenska obramba Grkom v drugem poskusu dovolila, da so s piskom sirene izenačili. V podaljšku srečanja je Slovenija vodila, Grki so lovili, odločilen pa je bil prekršek nad Juretom Erženom. Ta je imel najprej prosti met in zapravil prvo priložnost za zmago, a Slovenija je imela v posesti še žogo in Boris Jeršin je Sloveniji zagotovil petkov boj za medalje.


Grki so se na Slovence dobro pripravili, najnevarnejši pa je bil 210 centimetrov visoki težki center Georgios Bogris z izkušnjami iz španske lige, ki je imel nalogo, da ustavi najučinkovitejšega Slovenca na turnirju Eržena.
"V osmini finala smo proti Švici igrali na 45 stopinjah Celzija in mislil sem, da me bo kap. Dve uri sploh nisem prišel k sebi, počasi sem se sestavljal in dvignil me je šele adrenalin deset minut pred tekmo," je po četrtfinalu povedal Eržen in opozoril na kakovost Grkov, ki so na zadnjem EP v četrtfinalu premagali do takrat neustavljive Srbe.
O napeti končnici pa je dodal: "To je presenečenje le za tiste, ki take košarke še niso gledali. A to je normalno. Tako je na 70 odstotkih finalnih tekem, ko so ekipe izenačene in dobre. Tu odloča ena žoga in vidi se, ali imaš jajca ali ne. Boris jih ima in vsaka mu čast. Bilo je zelo napeto, Grki so imeli na koncu s tisto trojko tudi srečo in mislim, da je odločil žreb pred tekmo. Tega sem dobil in se odločil, da dam Grkom žogo, naša pa bo prva žoga v podaljšku." Fantje so dopoldan ugnali Švico tesno s 16:14.


V ženskem četrtfinalu so Švicarke odlično začele in povedle s 4:1. Nato pa so Ana Ljubenović, Urša Žibert, Živa Zdolšek in Maša Piršič stvari postavile na svoje mesto in z delnim izidom 16:7 prepričljivo dobile tekmo. Zdolškova je dosegla devet košev. "Mislim, da smo si tudi to zmago priborile s trdim delom, dobro pripravo na tekmo in kančkom športne sreče. Malo je bilo nervoze, a dale smo vse od sebe, vrgle smo se na vsako žoge in odločalo je prav to, da danes za nas res ni bilo izgubljene žoge," je po tekmi povedala Urša Žibert. V osmini finala so dekleta premagala Belgijo s 14:11.


Slabo so začeli judoisti. Šesterica borcev je v sedmih nastopih po zaslugi Matjaža Trbovca vknjižila vsega eno zmago. Trbovc je v kategoriji do 60 kilogramov najprej premagal Turka Ahmeta Kabo, nato je bil zanj usoden sedmi nosilec in bronasti z lanskega evropskega prvenstva Armenec Hovhannes Davtyan. Po izenačeni borbi sta šla tekmovalca v podaljšek, kjer si je v odprtem obračunu zlato točko z vazarijem priboril Armenec.
"Neugoden tekmovalec je in nikoli ne veš, ali boš padel ti ali on. Danes je zmagal on," je po porazu dejal Trbovc in dodal: "V prvi borbi sem premagal Turka, s katerim sem se srečal pred tremi tedni na svetovnem pokalu v Romuniji, kjer sem izgubil polfinale, tukaj pa zmagal. Borba bi bila lahko boljša, a šteje le zmaga. V drugi borbi je bil nasprotnik zelo kakovosten, a lahko bi iztržil tudi več. Počasi imam teh porazov v zadnjih sekundah in podaljških res dovolj."
Slovenski tabor je največ pričakoval od izkušene Vlore Beđeti, tretje z zadnjega svetovnega prvenstva v kategoriji do 57 kg, ki pa ji v zadnjem obdobju na tatamiju ne gre vse po načrtih. V dvoboju z Italijanko Gullio Quintavalle, olimpijsko prvakinjo iz Pekinga in petouvrščeno iz Londona, je bila Beđetijeva aktivnejša, le nekaj sekund pred koncem pa si je slovenska tekmovalka privoščila lahkomiselni nedovoljen prijem in po kazni izgubila dvoboj. "Na koncu sem morda malo popustila in dobila kazen, čeprav se mi zdi, da bi sodniki tri sekunde pred koncem to lahko spregledali in pustili, da odločiva v zlati točki. Borila sem se dobro, čutila sem nasprotnico, videla sem, da jo pobira in sem malo razočarana, saj sem računala, da bom šla naprej," je dejala Beđetijeva.


Prve borbe so izgubili tudi Petra Nareks, povratnica po poškodbi Kristina Vršič, Adrian Gomboc in Andraž Jereb. Velika pričakovanja bodo imeli v slovenskem taboru tudi v petek, ko se bosta predstavila Roki Drakšič in Tina Trstenjak.


Še naprej svojo nadarjenost potrjujejo slovenski mladi plavalci. Neža Klančar je osvojila šesto mesto na 200 m prsno z dosežkom 2:34,65. V finalu je nastopila tudi štafeta 4 x 100 m mešano in z novim slovenskim mladinskim državnim rekordom 4:16,89 osvojila sedmo mesto. Ava Schollmayer je na 50 m hrbtno osvojila 11. mesto, Maja Uduč in Gaja Kristan sta bili na 1500 m prosto 10. in 11.