Novice

Kulturne inštitucije pristopajo k projektu Active Slovenia

04. julij 2014 Minister za kulturo Uroš Grilc, predsednik OKS Janez Kocijančič in predsednik GZS Samo Hribar Milič so podpisali pismo o nameri o sodelovanju kulturnih inštitucij v športno turističnem projektu "Active Slovenia".

"Z današnjim dnem Active Slovenia za stopnjo višje in celoviteje razume kakovost preživljanja prostega časa. Slednje postaja vse pomembnejša ekonomska kategorija in vloge kulture pri tem ne gre podcenjevati. Nasprotno. Kultiviranje prostega časa nam daje vedeti, da zdrav duh predpostavlja zdravo telo in obratno," je poudaril Grilc.

 

Hribar Milič je ob podpisu poudaril, da GZS v nadaljevanju projekta Active Slovenia vidi enega izmed načinov, kako uresničiti, da bi turizem v Sloveniji v kombinaciji s kulturo in drugimi dejavniki postal ena od vodilnih sil za izhod iz krize in nadaljnji gospodarski razvoj.

 

dr. Janez Kocijančič pa je dejal, da verjame, da v prihodnost vodi integralni način razmišljanja in skupne dejavnosti. "Tako gospodarstvo kot tudi kultura in šport so sestavni del nacionalne identitete, tako da je prav, da sodelujemo. Ta dogovor je zelo simbolen in treba se je potruditi, da mu dodamo res prave vsebine," je dodal.

 

Na podlagi podpisanega dogovora bodo Olimpijski komite Slovenije, Ministrstvo za kulturo in Gospodarska zbornica Slovenije ustanovile odbor projekta, ki bo usmerjal in koordiniral nadaljnje aktivnosti, saj takšno sodelovanje po prepričanju vseh vključenih omogoča precej razvoja vseh turističnih produktov. V projekt Active Slovenia se s področja kulture v prvi fazi vključuje 21 inštitucij, med drugim Narodna galerija, Moderna galerija, Narodni muzej Slovenije, Slovenska filharmonija, Slovenska kinoteka in Center kulture Španski borci.

 

Po podpisu dogovora sta Kocijančič in Hribar Milič z generalnim direktorjem Deutcher sport ausweis Andreem Boltzem podpisala še pismo o nameri o sodelovanju pri skupnem razvoju projektov Active Slovenia in Nemški športni potni list ter promociji ponudbe aktivnega preživljanja prostega časa v Sloveniji vsem uporabnikom nemškega športnega potnega lista.

"Želimo se učiti in ustvariti skupen proizvod, ki bo deloval v obeh državah," je poudaril Boltz, ki je pojasnil, da je v Nemčiji skoraj sedem milijonov imetnikov športnega potnega lista. Ta jim ponuja vrsto ugodnosti pri aktivnem preživljanju prostega časa.

 

Projekt Active Slovenia sooblikuje Olimpijski komite Slovenije z Gospodarsko zbornico Slovenije, Združenjem slovenskih žičničarjev, Združenjem slovenskih naravnih zdravilišč, Združenjem za pohodništvo in kolesarjenje in Zbornico gorskih centrov. Nastal je pred šestimi leti.