Novice

Leto 2011, leto prostovoljstva

17. januar 2011 Ostale zadeve Svet Evropske Unije je 24. novembra 2009 razglasil leto 2011 za Evropsko leto prostovoljnih dejavnosti za spodbujanje aktivnega državljanstva, kratko Evropsko leto prostovoljstva.

Svet Evropske Unije je 24. novembra 2009 razglasil leto 2011 za Evropsko leto prostovoljnih dejavnosti za spodbujanje aktivnega državljanstva, skratka govorimo o Evropskem letu prostovoljstva.

 

S tem so se potrdila prizadevanja evropskih in nacionalnih prostovoljskih centrov, mrež, tudi slovenske, da bi Evropska unija z razglasitvijo prikazala pomembnost prostovoljskega dela in intenzivnejše skrbela za njegov razvoj. Slogan leta je postal: »Bodi prostovoljec, spreminjaj svet!«.Prostovoljstvo je bistveni izraz državljanske participacije in demokracije ter instrument za uresničevanje evropskih vrednot, kot sta solidarnost in nediskriminacija.

V skladu s prenovljeno socialno agendo EU je splošni cilj evropskega leta spodbujanje in ustvarjanje ugodnih pogojev za prostovoljstvo v Evropski uniji.

 

OKS-ZŠZ kot krovna športna organizacija, ki združuje neposredne interese preko 63tih nacionalnih panožnih zvez in 84tih občinskih zvez, ima dolžnost skrbeti za vsebinski in institucionalni razvoj vseh slovenskih športnih društev in klubov. Prostovoljno delo pa je na skupnem imenovalcu, ki ga predstavljajo vsa slovenska športna društva in klubi.

Vsebina prostovoljnega dela in njegova dejansko uporabna vrednost, je v številnih športnih okoljih eksistenčne in vsebinsko motivacijske vrednosti, saj prostovoljno delo zajema vsa področja obsega, vrst in vrednosti dela in ga je potrebno obravnavati, kot blago strateške vrednosti. Zaradi tega je bilo nujno ustvariti najkakovostnejša programsko-organizacijska in strokovno-vsebinska orodja, da bi pridobilo na svoji elementarni in celoviti vrednosti.

 

V okviru delovne skupine Odbora športa za vse pri OKS-ZŠZ je bila izdelana pilotska aplikacija, ki je bila tudi v praksi uspešno preizkušena na eni izmed slovenskih osnovnih organizacij. Sprejeta je bila odločitev, da se bo organizirano pristopilo k aktiviranju prostovoljnega dela, kot kakovostno sredstvo za obstoj in razvoj športnih organizacij.