Novice

Leto dni nas loči od Londona 2012

27. julij 2011 Vrhunski Šport 27. julija, natanko čez eno leto, se bo s svečano otvoritvijo na osrednjem stadionu na olympic greenu pričel največji globalni dogodek na svetu v letu 2012.

27. julija, natanko čez eno leto,  se bo s svečano otvoritvijo na osrednjem stadionu na olympic greenu pričel največji globalni dogodek na svetu v letu 2012 - olimpijske igre. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge je že prispel v London, od koder bo danes, s trga Trafalgar,  pozval športnike in športnice vsega sveta, da se udeležijo olimpijskih iger 2012 v Londonu. Na trgu bodo zbrani tudi britanski vrhunski športniki, premier David Cameron, predsednik organizacijskega odbora OI Sebastian Coe in župan Londona Boris Johnson. V živo ali doma ob televiziji bodo gledalci lahko spremljali, kako Velika Britanija praznuje začetek odštevanja do - po besedah prirediteljev - najbolj "zelenih" iger do sedaj", po letih 1908 in 1948, že tretjih po vrsti, ki se bodo zgodile v Londonu.

 

Od 27. julija do 12. avgusta 2012 bo nastopilo več kot 10.500 športnic in športnikov iz več kot 200 nacionalnih olimpijskih komitejev. O njihovih športnih bojih v 26 športnih panogah in o bolj ali manj razburlivih zgodbah bo s prizorišča poneslo zapise, reportaže, fotografije in magične video zapise v ves svet več kot 21 000 tiskanih medijev, spletnih časopisov ter radijskih in televizijskih postaj. Za ogled športnih tekmovanj je bilo na voljo 8,8 milijona stopnic. V glavne so vse že razprodane.

 

Del največjega športnega veledogodka v letu 2012 bodo tudi tokrat slovenske športnice in športniki. Živi so spomini iz Pekinga, ko se je slovenska delegacija, na čelu z zlatim Primožem Kozmusom, domov vrnila s petim olimpijskimi odličji. Naslednje leto bo težko ponoviti ta uspeh. A pustimo napovedi športnim navdušencem.... Slovenski športniki - kandidati za nastop na igrah so v polnem tekmovalnem ritmu, plavalci ravnokar na svetovnem prvenstvu, atlete in gimnaste to še čaka. Nekateri že imajo izpolnjeno normo z nastop v britanski prestolnici, drugi jo še bojo. Časa je še dovolj...

 

Krovna športna organizacija v Sloveniji - Olimpijski komite Slovenije, njegova strokovna telesa bodo potnike za igre določila, Izvršni odbor pa na svoji seji potrdil, drugo leto konec julija, kandidatom in njihovim trenerjem že finančno in strokovno pomaga k čimboljši športni pripravljenosti. Tako so nacionalne panožne športne zveze ( tiste iz katerih prihajajo kandidati za nastop na POI London 2012) do sedaj za priprave in tekmovanja že prejele 300.888 EUR, za sofinanciranje strokovne podpore pa 93.200 EUR. Na predlog Olimpijskega komiteja Slovenije petnajst športnikov-kandidatov že od lanskega septembra prejema 500 USD, od tega 150 USD dobivajo njihovi trenerji, štipendij Mednarodnega olimpijskega komiteja. Poleg tega  je MOK, na predlog OKS, namenil 40.00 USD tudi košarkarski reprezentanci Slovenije, ki ima, poleg rokometne in odbojkarske, tudi še možnost uvrstitve na olimpijski turnir. Skratka, na Olimpijskem komiteju Slovenije poteka projekt London 2012 v skladu z načrtovanim.

 

V priponkah si lahko ogledate spisek športnikov - kandidatov za nastop na olimpijskih igrah v Londonu, razrez že danih denarnih sredstev in spisek štipendistov MOK-a.