Novice

Letošnje tradicionalno srečanje kardiologov v znamenju srčno-žilnih bolezni pri športnikih

09. junij 2014 Letošnje tradicionalno strokovno srečanje združenja kardiologov bo namenjeno posledicam srčno-žilnih bolezni pri športnikih in preventivi.

V svetu je pogostost nenadnih srčnih smrti pri mlajših športnikih od 0,5 do 3,6 na 100.000 letno. V Sloveniji je 65.000 registriranih športnikov in lahko pričakujemo eno nenadno srčno smrt pri športnikih letno.


Kot je na današnji novinarski konferenci Združenja kardiologov Slovenije pojasnila dr. Petra Zupet velja šport za zdravo udejstvovanje in naj bi na naše zdravstveno stanje učinkoval pozitivno. "Zna pa biti tudi nevarno, ker se pri ukvarjanju s športom oz. telesni aktivnosti hitreje in bolj izrazijo skrite srčne patologije," pravi in dodaja, da se to lahko izrazi kot težko dihanje, bolečina v prsih, pa tudi kot nenadna srčna smrt.


Temu se želijo, kot pravi, izogniti, saj si želijo, da bi bil šport zdrav in da bi se z njim mirno in brez skrbi ukvarjali otroci. "Zato je pomemben del zdravstvenega pregleda mlajših športnikov aktivno iskanje dejavnikov tveganja za nenadno srčno smrt oz. za srčno obolenje," pojasnjuje dr. Zupetova in dodaja, da je najprej potreben pogovor zdravnika s športnikom in njegovimi starši o vseh možnih simptomih, ki bi lahko kazali na srčno obolenje, nato pa sledi natančen klinični pregled in vsaj EKG.


Da je preventiven pregled še kako pomemben, je potrdila tudi dr. Katja Ažman Juvan iz združenja kardiologov. Omenila je, da športniki za te bolezni sploh ne vedo, ker nimajo nobenih težav, zato jih iščejo s preventivnimi pregledi. Tveganje za tovrstnimi boleznimi je pri športnikih 2,5-krat večje kot pri ostalih.


Preventivne preglede sicer ureja slovenska zakonodaja sorazmerno dobro, a se ne izvaja, zlasti pa se ne izvajajo navodila za izvajanje preventivnega zdravstvenega zavarovanja, sta opozorila dr. Rudi Čajavec in Bogdan Gabrovec.


Kako nenadna prekinitev športne kariere zaradi bolezni vpliva na športnika, pa je pojasnil Miha Pirih, nekdanji veslač. "Od začetka pregledov do končne odločbe je minilo štiri leta in ta čas sem bil vseskozi pod določenim pritiskom," je dejal Pirih, ki se kot trener dnevno srečuje z mladino. Ta mladina sodi v kategorijo otrok, ki nujno potrebuje te preventivne preglede, je poudaril.


Tradicionalno strokovno srečanje združenja kardiologov je predstavil njegov predsednik Zlatko Fras, ki je dejal, da vsako leto predstavijo večino novosti. Letos je pozornost namenjena športni kardiologiji, to je pomenu presejalnih in usmerjenih preventivnih pregledov športnikov za preprečevanje posledic srčno-žilnega sistema. Ker smo pogosto priča poročilom o nenadnih srčnih smrtih pri športnikih, skušamo dvigniti osveščenost strokovne in širše javnosti o pomenu sistematičnega preventivnega pregledovanja športnikov, je dodal za konec.