Novice

Logotip za OI v Tokiu plagiat?

14. avgust 2015 Vrhunski Šport Kenjiro Sano, ki je ustvaril logotip za olimpijske igre v Tokiu 2020, se je znašel v težavah, saj ga obtožujejo plagiatorstva.

Zaradi tega je že umaknil nekaj dizajnov, ki so bili namenjeni proizvajalcu pijač Suntory. Sano pa še vedno trdi, da so obtožbe brez osnove.


"Obstajajo internetne trditve, da so težave z avtorskimi pravicami ... Naša stranka Suntory in nekateri drugi so dobili vprašanja. Glede na položaj smo jih prosili, da dizajne umaknejo," je zapisal v izjavi za javnost Sano. Suntory, eno največjih podjetij pijač, je po obtožbah dejal, da bo ustavil pošiljke z dizajni Sana.

"Dizajni so ustvarjeni na podlagi idej in motivov vsakdanjega življenja. Toda začeli smo preučevati obtožbe s pomočjo strokovnjakov," so sporočili iz Sanove pisarne.


Prejšnji teden je belgijski dizajner Olivier Debie dejal, da bo z Mednarodnim olimpijskim komitejem zaradi plagiatorstva "obračunal" na sodišču. Mok in prireditelji OI v Tokiu so obtožbe že zavrnili in sporočili, da Belgijec nima zaščitene podobe, ki jo je sicer ustvaril za gledališče v Liegeu.