Novice

Los Angeles se vrača v olimpijski boj

02. september 2015 Mednarodne zadeve Vodstvo ameriškega mesta Los Angeles je soglasno podprlo kandidaturo za olimpijske igre 2024 in tako tlakovalo pot v boj za organizacijo iger.

Losangeleški mestni svet je s 15 glasovi za in nič proti izglasoval sporazum, s katerim bi pokazali ameriškemu olimpijskemu komiteju, da je to znamenito kalifornijsko mesto pripravljeno gostiti OI.


Ameriški olimpijski komite bo po poročanju tujih medijev najverjetneje v kratkem podprl Los Angeles, ki je sicer že dvakrat gostil igre, in sicer leta 1932 in 1984.
"Svetu pravimo, da smo Los Angeles in da smo tukaj, ker želimo tekmovati," je dejal predsednik mestnega sveta Herb Wesson.


Los Angeles se tako znova vpleta v boj za OI, prvi ameriški kandidat je bil sicer Boston, a je odstopil od kandidature zaradi strahu pred previsokimi stroški.
Po nekaterih podatkih in izračunih bi losangeleške igre lahko prinesle dobiček, čeprav naj bi stroški znašali približno štiri milijarde evrov. Dobiček bo po teh izračunih znašal 144 milijonov evrov.


Mestni analitiki pa so vendarle previdnejši in pravijo, da je še nemogoče napovedati, kakšen vpliv bi imele igre.
Za OI 2024 se sicer potegujejo še Pariz, Rim, Hamburg in Budimpešta. Gostitelja bodo odločili leta 2017.