Novice

Matjažu Bergerju prestižna nagrada MOK-a

15. oktober 2014 O OKS-ZŠZ Gledališki režiser Matjaž Berger je letošnji dobitnik nagrade Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) za umetniške dosežke na temo olimpizma.

Izročili so mu jo v Ljubljani, na slovesnosti ob 23-letnici delovanja Olimpijskega komiteja Slovenije. Berger v svojih gledaliških projektih ali umetniških akcijah raziskuje starogrško paradigmo identitete duha in telesa. Skozi to figuro poteka njegova celotna avtorska biografija, kjer šport telesa pomeni kulturo telesa in njegov diskurz - v različnih historičnih, stilskih ali sodobnih kontekstih.


Poleg številnih režijskih avtorskih del, v katerih tematizira estetsko telo v diskurzu performativnega, sta ključni slovesnosti ob dveh obletnicah Leona Štuklja: Pariz - Amsterdam - Berlin - Novo mesto ob Štukljevi 95-letnici ter Ave, Triumphator! ob Štukljevi 100-letnici, na kateri  je bil slavnostni govornik tedanji predsednik MOK-a Juan Antonio Samaranch.


Da gre za poseben odnos umetnika do športa, identitete duha in telesa, govori tudi posvetitev, ki jo je Berger izvedel znotraj proslave ob dnevu državnosti in 20. obletnici osamosvojitve Slovenije - PogUm, v kateri so nastopili vrhunski slovenski športniki: Miro Cerar, Branko Oblak, Bojan Križaj, Viki Grošelj, Jure Zdovc, Irena Avbelj, Britta Bilač, Jure Košir, Brigita Bukovec, Andraž Vehovar, Aljaž Pegan, Urška Žolnir, Rajmond Debevec, Mateja Pintar, Luka Špik, Iztok Čop, Petra Majdič, Primož Kozmus, Tina Maze, Sara Isaković in Srečko Katanec.


Na dnevu OKS so podelili tudi druge nagrade in priznanja. Častni listini OKS sta ob koncu karier prejeli plavalka Sara Isaković in judoistka Urška Žolnir, ki sta bili tokrat odsotni. Listine so dobili še za izjemen prispevek k slovenskemu olimpizmu Tjaša Andree Prosenc in Marko Ilešič, Dušan Prezelj za uspešno dolgoletno delo v OKS in Marjan Jemec za celosten vsebinski prispevek k slovenskemu športu.

 

Plakete OKS so dobili Tone Fornezzi Tof zaradi akcij in številnih projektov v slovenskem športu, Slavko Gaber za sistemsko urejanje športa, Bogdan Lipovšek za osebni pristop v partnerstvu z OKS, Miha Žibrat in Andreja Okorn za izjemno dokumentarno stvaritev iz zgodovine slovenskega olimpizma ter Plesna zveza Slovenije za 60 letno delovanje, diplomo OKS pa je dobila II. osnovna šola Celje.

 

"Tako uspešnih olimpijskih iger, kot so bile letos v Sočiju, ko smo osvojili osem kolajnj ob izjemno odmevnih in uspešnih nastopih hokejistov, številnih drugih visokih mest ne le na OI, ampak tudi na SP in EP v številnih športih nismo imeli. To nas navdaja s ponosom, obenem pa je temelj za delo naprej. Mnogi tujci me sprašujejo, kako je to možno ... Če bi hoteli Kitajci osvojiti eno olimpijsko medaljo na 250.000 prebivalcev, bi jih morali osvojiti 5200. Pa to ni možno, na OI v Sočiju je bilo na voljo 294, na OI leta 2012 v Londonu pa 906 kolajn. Želim si, da bi se ta strma pot slovenskega športa nadaljevala. To bo možno, če se bomo zavedali, da smo del celotnega slovenskega okolja, da povsod primanjkuje denarja in je potrebno presegati omejitve in tudi naše zmožnosti, če želimo jurišati na vrhove, ki drugim niso dostopni," je med drugim dejal predsednik OKS dr. Janez Kocijančič.

 

"Decembra boste volili novega predsednika OKS. Veseli me, ker je interes velik. Veliko mojih sodelavcev želi kandidirati. Sam se ne bom opredeljeval, to bo storilo volilno telo. Z vsemi svojimi močmi pa bom poskrbel, da bo to poštena tekma, da se bo športni duh odražal tudi na decembrskih volitvah. Teh 23 let pa je zame minilo kot hip zaradi izjemnega tovarištva in podpore tako pri sodelavcih kot v širši družbi. Želim si, da bi to imeli tudi moji nasledniki," se je odhajajoči predsednik OKS ozrl na prihajajoče prelomne volitve.