Novice

Mazejeva, Prevc in odbojkarji so zaznamovali leto 2015

09. December 2015 Vrhunski Šport Najboljša športnika Slovenije v letu 2015 sta tako kot lani in predlani alpska smučarka Tina Maze in smučarski skakalec Peter Prevc, najboljša ekipa leta pa je odbojkarska reprezentanca Slovenije.

Mazejeva je nagrado prejela šestič, Prevc tretjič, odbojkarska reprezentanca pa prvič.

 

Dvakratna svetovna prvakinja, zmagovalka Tina Maze, tudi druga v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, je v glasovanju 131 članov DŠNS dobila 376 točk in prehitela svetovno prvakinjo v judu Tino Trstenjak (177) in športno plezalko Mino Markovič (150), evropsko prvakinjo in zmagovalko skupne razvrstitve svetovnega pokala v težavnosti.

Za Prevcem, ki je za las izgubil prvo mesto v skupni razvrstitvi svetovnega pokala in je osvojil mali globus v poletih ter v glasovanju dobil 236 točk, sta se razvrstila svetovni biatlonski prvak Jakov Fak (177), ki je bil tudi tretji skupno v svetovnem pokalu, in deskar na snegu Žan Košir (133). Slednji je bil svetovni podprvak v paralelnem veleslalomu, osvojil je prvo mesto skupno v svetovnem pokalu ter mala kristalna globusa za paralelni slalom in veleslalom.

Slovenski odbojkarji so po srebru rokometašev na domačem prvenstvu postali šele druga članska reprezentanca v igrah z žogo, ki je na velikem tekmovanju osvojila medaljo. Najprej so se po zmagi v evropski ligi uvrstili v svetovno ligo, poraz s Francijo v finalu evropskega prvenstva v Sofiji pa so slovenski uporabniki spletnih omrežij označili za zlato. Razmišljanje večine sta najbolje povzela dolgoletni kapetan slovenskih košarkarjev Jaka Lakovič, ki je zapisal "Srebrna medalja zlatih odbojkarjev..." ter Tina Maze: "S pravimi vodji in trenerji je Slovenija najboljša ... tudi v ekipnih športih."

"Neprimeren trenutek je govoriti, po čem si bom zapomnil leto 2015. Sem sredi tekmovalne sezone, jaz gledam daleč naprej. Če se na hitro ozrem nazaj, potem rekord in dogodki v Planici, ti so najbolj zaznamovali mojo sezono. Po tem se je bom najbolj spominjal," je na vprašanje, po čem se bo spomnil leta 2015, odgovoril Prevc, Mazejeva pa je povedala: "Precej vrtiljaka je bilo. Delala sem napake, ki jih drugače nisem. Učila sem se iz tega. Sprejemala sem poraze, ki jih vrhunski tekmovalec naj bi. Tako sem razumela dvoboj z Anno Fenninger. Užitek mi je bilo izgubiti s tako tekmovalko, ko sem vedela, da sem dala vse od sebe. Potem enoletni premor. To se ni rodilo iz danes na jutri. To sem sprejela pred začetkom lanske sezone, pa nisem bila uradna pri tem."

"To je velika čast. Vsi v reprezentanci, vsi soigralci bi z veseljem prišli, ampak imajo klubske obveznosti. Edini sem tu, neizmerno sem vesel, da me je doletela ta čast, da lahko sprejmem ta pokal. Fenomenalno. Nismo si predstavljali, da bomo prilezli do sem. Poizkušamo samo uživati in iti naprej," pa je z nasmeškom na obrazu in kipcem v rokah dejal Jan Kozamernik, član odbojkarske reprezentance.

Nagrado za izstopajočo mlado športno osebnost leta, ta nagrada je bila podeljena drugič, je prejel motokrosist Tim Gajser, ki je osvojil prvo mesto v skupni razvrstitvi SP v razredu MX2. Priznanja najboljšim so izročili nekateri letos upokojeni nekdanji vrhunski športniki Dejan Zavec, Mitja Petkovšek, Tomaž Razingar, Mateja Pintar in Lucija Mlinarič; letošnje leto je bilo, kar se tiče športnih upokojitev, na žalost ljubiteljev športa eno najbolj bogatih v slovenski zgodovini.

DŠNS je najboljše športnike sezone razglasilo na tradicionalni prireditvi Športnik leta v Cankarjevem domu v Ljubljani. DŠNS je prireditev Športnik leta v samostojni Sloveniji pripravilo petindvajsetič, skupaj pa je bila to že 48. prireditev.