Novice

Mednarodna kajakaška zveza uradno potrdila osvojene olimpijske kvote

14. oktober 2015 Rio 2016 Mednarodna kajakaška zveza (ICF) je dobre tri tedne po končanem svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Londonu uradno potrdila olimpijske kvote.

Prav tako je uradna tudi informacija glede razdelitve olimpijskih mest v sprintu na mirnih vodah, za katera so se tekmovalke in tekmovalci avgusta pomerili na svetovnem prvenstvu v Milanu.


Sprememb ni, slovenski tekmovalci in tekmovalke imajo zagotovljena vsa mesta v slalomu na divjih vodah ter mesti na 200- in 500-metrski razdalji ženske kajakaške preizkušnje v sprintu na mirnih vodah.


Kar nekaj časa po koncu svetovnih prvenstev v sprintu na mirnih in slalomu na divjih vodah je ICF le podal uradno informacijo o osvojenih kvotah za nastop na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Slovenska ekipa je sicer uradno potrditev lahko čakala brez živčnosti, saj so bili tekmovalci in tekmovalke na svetovnih prvenstvih v Londonu in Milanu pri vrhu, zato dvoma, da bi prišlo do kakšne neljube spremembe ni bilo.


V slalomu bomo tako na startu imeli predstavnika v vsaki izmed štirih kategorij - po enega kanuista, kajakašico, kajakaša in dvojec, v sprintu na mirnih vodah pa bo slovenska kajakašica lahko nastopila na 200- in 500-metrski razdalji.


Medtem ko so slalomisti Benjamin Savšek, Peter Kauzer, Eva Terčelj ter Luka Božič in Sašo Taljat, pa tudi sprinterka Špela Ponomarenko Janić svojo nalogo pridobivanja kvote opravili že letos, moške predstavnike v sprintu prihodnje leto čakajo dodatne evropske kontinentalne kvalifikacije, ki bodo v nemškem Duisburgu.

Parakajakašu Dejanu Fabčiču se je Brazilija letos namreč izmaknila za vsega eno mesto, prav tako pa so brez mesta v prvem poizkusu ostali kajakaš Jošt Zakrajšek in kajakaški dvojec Alan Apollonio - Simon Blažević.


Pri razdelitvi kvot v slalomu na divjih vodah je Slovenija med najuspešnejšimi, saj si je mesta zagotovila v vseh kategorijah, kar je v Londonu uspelo še predstavnikom Velike Britanije, Francije, Nemčije, Češke, Slovaške, Rusije in Poljske. Kot domačinom mesta pripadajo tudi Brazilcem. Vsaj po enega predstavnika pa bodo v Rio de Janeiru imeli Azerbajdžan z nekdanjim slovenskim reprezentantom Juretom Megličem, Združene države Amerike, Italija, Španija, Japonska, Avstralija, Nova Zelandija, Kanada, Kitajska, pa tudi Cookovi otoki. Predstavnik slednjih bo namreč nastopil v okviru kontinentalnih kvalifikacij Oceanije, saj so se predstavniki Avstralije in Nove Zelandije na olimpijske igre uvrstili že na podlagi uvrstitev na svetovnem prvenstvu v Londonu, kar pomeni, da jim na kontinentalnih kvalifikacijah ni treba nastopiti.


Več kompletov kolajn bodo v Braziliji podelili v sprintu na mirnih vodah, zato je tudi število držav s pravico nastopa po prvenstvu v Milanu večje. Zaenkrat ima vključno s Slovenijo pravico nastopa 32 držav, ki so bile uspešne v Italiji.


Pri nabiranju kvot so bili letos najuspešnejši Madžari, sledili so Rusi, Belorusi, Srbi in Nemci, svoje predstavnike pa bodo imele še Argentina, Francija, Poljska, Avstralija, Ukrajina, Kitajska, Češka, Portugalska, Velika Britanija, Romunija, Danska, Kazahstan, Nova Zelandija, Slovaška, Španija, Azerbajdžan, Brazilija, Kanada, Litva, Bolgarija, Kuba, Ekvador, Moldavija, Južnoafriška republika, Švedska in Turčija. Preostalih nekaj mest bodo razdelili prihodnje leto v okviru kontinentalnih kvalifikacij.