Novice

Mednarodni kongres športne medicine

26. oktober 2015 Vrhunski Šport Letos je bil v Mariboru med 23. in 25. oktobrom že 5. mednarodni kongres medicine športa.

Na kongresu so sodelovali svetovno priznani strokovnjaki, kot so profesor Jan Ekstrand iz Švedske, ki že več kot 10 let pri UEFA vodi t.i. UEFA Championships League Injury Study, profesor Ron Maughan, ki je vodilni svetovni strokovnjak s področja športne prehrane pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK) ter profesor Rodney Whiteley, ki je vodja oddelka za fizioterapijo v največjem športno-medicinskem centru Aspetar v Katarju.

 

Najbolj odmevni slovenski predavatelji so bili profesor Rado Pišot (priznani slovenski kineziolog na področju športa), doc. Nada Rotovnik Kozjek (vodilna strokovnjakinja na področju prehrane športa) ter doc. Matjaž Vogrin (predstojnik IŠM).

 

Na letošnjem kongresu so posebni poudarek namenili obravnavi mišičnih poškodb, vse od diagnostike pa do najsodobnejših načinov zdravljenja. Organizirane so bile tudi različne delavnice, ena izmed njih je prikazala načine prevencije športnih poškodb, še posebej pri nogometu, in sicer s t.i. FIFA 11+ preventivnim programom, s katerim so uspeli zmanjšati število poškodb tudi za cca 1/3.

 

Drug pomemben poudarek na kongresu je bil na regeneraciji športnikov in pravilnem načinu prehranjevanja ter uporabi prehranskih dodatkov. Tukaj so bile organizirane učne delavnice na temo rehidracije in regeneracije na tekmi in po treningu, doping v vrhunskem športu.

 

Kongres je bil organiziran pod okriljem OKS-ZŠZ; prisotni so bili tudi vrhunski športniki, med njimi tudi deskar na snegu Žan Košir.