Novice

Meta Hrovat: Lindsey Vonn zelo spoštujem zaradi vsega, kar je dosegla

13. februar 2016 Lillehammer 2016 V Lillehammerju se bodo druge zimske mladinske olimpijske igre, obetavnih športnikov starih od 15 do 18 let, začele tudi za mlade slovenske športnike.

Med tistimi, ki se bodo prvi od Slovencev podali v boj za prvi komplet kolajn, bodo alpski smučarji, ki jih v Hafjellu čakata superveleslalomski preizkušnji v obeh konkurencah.
Za Slovenijo bodo nastopili Meta Hrovat in Živa Otoničar ter Anže Čufar in Nejc Naraločnik.


Danes bodo podelili tudi prva kompleta kolajn v smučarskem teku. Na startu kvalifikacij preizkušnje v tekaškem krosu v prosti tehniki na stadionu Birkebeineren v Lillehammerju so štirje Slovenci, Nina Klemenčič in Anja Mandeljc ter Vili Črv in Luka Markun. Gre sicer za novo tekmovanje v smučarskem teku, ki bo prav v Lillehammerju doživelo svojo premiero, na razdaljah podobnih sprintu, a s tehnično zahtevnejšimi elementi, kot so skoki in zavoji.


Na startu superveleslaloma je tudi 17-letna Hrovatova, za katero so v zadnjih dveh mesecih že trije veleslalomski nastopi v svetovnem pokalu alpskih smučark. Hrovatova je navdušena nad zimskimi olimpijskimi igrami, prav tako s terenom v Hafjellu, na katerem bodo vse smučarske preizkušnje: "Teren v Hafjellu, kjer bomo imeli tekme, je res odličen, zelo širok, prelomnice, res dobro, sneg je zelo kompakten, dober, komaj čakam prihajajoče tekme. V petek smo po jutranjem treningu naredili dve vožnji na terenu za tekmo s superveleslalomskimi smučmi."


"Nastopila bom v vseh disciplinah, začeli bomo s superveleslalom, nato sledi kombinacija ter še veleslalom in slalom, na koncu pa bomo Slovenci nastopili še na mešani moštveni paralelni tekmi na izločanje. Tako da bo to tudi zanimivo, le enkrat doslej sem nastopila na paralelni preizkušnji. Rezultatskih ciljev si nisem zadala, ker si jih nikoli ne. Prepričana sem, da bi mi to zgolj povzročalo pritisk. Vedno se osredotočam le na svoje vožnje in ne na rezultate, čeprav se to mogoče sliši čudno. Ampak, če odpeljem dobro, vem, da lahko dosežem dober rezultat," razmišlja mlada smučarka.


Hrovatova je navdušena z olimpijskim vzdušjem: "Odkar smo prišli v Lillehammer lahko ugotovim le, da še nikoli nisem doživela, da bi bilo tako organizirano. Vsakič, ko želimo iti v olimpijsko vas, kjer smo nastanjeni, nas pregledajo, gremo na varnostni pregled skozi detektorje. Drugače pa mi je zelo všeč, ker so vsi športniki v isti olimpijski vasi in istih zgradbah, pa tudi na kosilu in večerji se lahko družimo z drugimi športniki. Veliko prostorov je namenjeno druženju, kar mi je zelo všeč."

"Običajno se na tekmah ne družimo tako pogosto, to je res drugače od drugih tekmovanj, tukaj nas spodbujajo, da se čim več družimo, tudi z različnimi družabnimi dejavnostmi. Zaradi tega res začutiš olimpijske igre, ostale stvari pa so precej podobne kot na drugih tekmah," je povedala Hrovatova.


Ker so pripotovali nekaj dni prej, je imela tudi nekaj več časa za raziskovanje mesta in vseh dogajanj: "Zelo veliko delavnic je v povezavi s fair playem, veliko je različnih kvizov, telovadnih iger, preizkušenj sposobnosti v ravnotežju. Ko smo imeli malo več časa, smo lahko hodili naokrog in videli, kaj vse so nam pripravili. Z začetkom tekem pa vse skupaj postaja malce bolj resno, tako da ne bom mogla več toliko pohajkovati naokoli. Če bo še kakšen dan prost, bomo šli še malo pogledat kaj zanimivega," je dodala.


V Lillehammer so oziroma bodo mlade športnike prišli pozdravit nekateri že uveljavljeni športni zvezdniki, ki so sprejeli vlogo olimpijskih vzornikov oziroma ambasadorjev iger. Prizorišče iger si je že prišel ogledat domači smukaški as Kjetil Jansrud. "V ponedeljek pride Lindsey Vonn na pogovor, tukaj so to poimenovali pogovor s šampionom. Tako da bomo dobili priložnost jo poslušati in tudi kaj vprašati. Če bom imela čas, se bom vsekakor udeležila tega dogodka, saj jo zelo spoštujem zaradi vsega, kar je dosegla."